Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил да бъде замразена военна помощ за Украйна в размер на близо 400 милиона долара няколко дни преди телефонния си разговор със своя украински колега Володимир Зеленски, по време на който се предполага, че е поискал разследване срещу своя потенциален съперник на изборите догодина - демократа Джо Байдън, съобщиха американски медии, цитирани от Франс прес и БТА.

Вестниците "Вашингтон пост" и "Ню Йорк таймс" писаха, че според високопоставени представители на администрацията на Тръмп през дните преди този разговор той е наредил на шефа на апарата си да замрази около 400 милиона долара от предвидената за Украйна военна помощ.

Служителите са били инструктирани да кажат на парламентаристите, че замразяването се дължи на "междуведомствена процедура", без да дават подробности, твърди "Вашингтон пост".

Тръмп гневно отрече вчера да е упражнил натиск върху Украйна в опит да навреди на своя политически съперник Джо Байдън и отхвърли заплахата от импийчмънт въпреки все по-настойчивите призиви в този дух от страна на демократите.

"Не съм притискал изобщо" Украйна, заяви Тръмп в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. "Джо Байдън и синът му са корумпирани", обвини ги той в унисон с непотвърдени слухове за предполагаема корупционна афера в Украйна и за натиск върху прокурор.

Американският президент вече потвърди, че е разговарял през лятото с украинския си колега за тази предполагаема афера, споменавайки изрично Джо Байдън и сина му Хънтър, работил за украинска газова групировка от 2014 г.

Опозицията подозира, че по време на разговора Доналд Тръмп се е възползвал от позицията си, за да накара Зеленски да разследва Джо Байдън, използвайки по-конкретно като лост за натиск военната помощ. Тази нова афера подхранва призивите за импийчмънт на президента на САЩ от страна на демократите, отбелязва Франс прес.