Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да започне разследване срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на неназован източник.

Джо Байдън е един от вероятните съперници на Тръмп на следващите президентски избори.

Демократите в Конгреса осъдиха това, което според тях е явен опит да бъде уязвен политически съперник.

Според източника случаят е започнал с телефонен разговор между Тръмп и Зеленски на 25 юли, в който американският президент е поискал да бъде разследвана дейността на сина на Байдън Хънтър, който работи за украинска газова компания.

За разговора американското разузнаване е било уведомено от информатор, самоличността на когото остава неизвестна. На 9 септември три комисии в Камарата на представителите на американския Конгрес заявиха, че ще разследват твърдения за натиск от страна на президента Тръмп, неговия адвокат Руди Джулиани и други върху правителството на Украйна да съдейства на кампанията за преизбиране на Тръмп.

Комисиите в Конгреса проучват дали Джулиани е пътувал до Украйна, за да окаже натиск за разследване на дейността на сина на Байдън. В интервю за СиЕнЕн в четвъртък Джулиани призна, че е поискал от Украйна да се поинтересува от Байдън-младши, но заяви, че го е направил по своя инициатива и е уведомил президента впоследствие.

Информацията за предполагаемия натиск на Тръмп към Зеленски по отношение на Байдън се появи първоначално в "Уолстрийт джърнъл". Американското правителство отказва да представи на Конгреса сигнала, получен от разузнаването, или да го информира за неговото съдържание.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси каза вчера, че правителството на Тръмп е изправено пред "сериозни последствия", ако информацията в сигнала за разговорите му с чуждестранен лидер е вярна. Тя каза, че сигналът поражда "тежко, спешно безпокойство за националната ни сигурност" и предупреди, че ако президентът е направил това, което се твърди, той "стъпва в опасно минно поле".

Според публикация на "Вашингтон пост" конгресмени от Демократическата партия са казали неофициално, че проучват дали американска военна помощ за Украйна не е използвана като инструмент за натиск върху украинския президент. Помощта от САЩ е била замразена към момента на разговора между Тръмп и Зеленски и е била освободена едва миналата седмица.

Самият Тръмп определи атаката срещу него като "партизанска", а разговорите си с чуждестранни лидери - като "напълно уместни".

Бившият вицепрезидент Джо Байдън заяви в петък, че Тръмп трябва да публикува стенограмата от разговора си със Зеленски. Байдън каза, че ако информацията е вярна, тогава "наистина няма дъно в готовността на президента Тръмп да злоупотребява с властта си и да унижава нашата страна", съобщава Асошиейтед прес.

От своя страна външният министър на Украйна Вадим Пристайко отрече в интервю за "Общественное ТВ" президентът Тръмп да е оказвал натиск върху украинския президент Зеленски.

"Аз знам за какво беше разговорът и мисля, че нямаше никакъв натиск. Имаше разговор, разговорите могат да са различни, лидерите могат да обсъдят всички проблеми, които съществуват", каза Пристайко и заяви, че Украйна цени подкрепата от страна на САЩ, но това не означава, че украинските власти искат да помогнат на която и да било партия.

Американският президент Тръмп ще се срещне с украинския държавен глава Володимир Зеленски в сряда в рамките на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи Ройтерс, като се позовава на високопоставен представител на американското правителство.