Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза днес, че е уволнил съветника си по националната сигурност Джон Болтън поради силни разногласия по редица въпроси на провежданата политика, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп написа в Туитър, че е казал снощи на Болтън, че Белият дом вече не се нуждае от неговите услуги и добави, че тази сутрин е получил неговата оставка. Тръмп посочи, че е бил "силно несъгласен"с много от предложенията на Болтън, "както и други (хора) в администрацията".

Болтън изложи и своята версия в Туитър, като написа, че е предложил оставката си още вчера, на което "президентът Тръмп каза: нека да говорим за това утре".

Уволнението на Болтън дойде като изненада за мнозина в Белия дом. Само час преди туита на Тръмп пресслужбата (на Белия дом) съобщи, че Болтън ще участва в брифинг заедно с държавния секретар Майк Помпейо и с финансовия министър Стивън Мнучин, отбелязва АД.

Болтън винаги е изглеждал неподходящ избор за трети поред съветник на Тръмп по националната сигурност предвид на явните несъответствия на неговите възгледи с изолационисткия курс на президента, намиращ израз в любимия му израз "Америка на първо място", добавя АП. Той изповядваше възгледи на ястреб по външната политика, датиращи от времето на Рейгъновата администрация. В сегашната администрация Болтън настояваше за предпазливост относно твърде бързото сближаване със Северна Корея и се обяви срещу решението на Тръмп миналата година да изтегли американските войски от Сирия. Вътре в администрацията той водеше тиха кампания заедно със свои съюзници да убеди Тръмп да държи американски войски в Сирия за борба с остатъците от "Ислямска държава" и с иранското влияние в региона.

Болтън стана третият съветник по националната сигурност на Тръмп през април 2018 г. след оттеглянето на генерал Хърбърт Макмастър.