Президентът на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че американското правителство не стои зад неуспешното нахлуване във Венецуела от края на миналата седмица, извършено, както се твърди, с цел да бъде свален президентът Николас Мадуро. В интервю за "Фокс нюз" Тръмп каза, че не би разчитал на малка група за подобна операция, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Нищо не знам за това. Мисля, че правителството изобщо няма нищо общо с това и аз трябва да разбера какво се е случило", каза президентът. "Ако бяхме решили да правим нещо подобно, нямаше да е по този начин. Щеше да е малко по-различно. Щеше да се нарича "инвазия", добави той.

Тръмп каза, че нахлуването не било "добра атака", предприета просто от някаква група, включваща венецуелци и "хора от други страни". "Гледах кадрите от някакъв плаж (във Венецуела). Очевидно предводителят им не е Джордж Вашингтон", каза иронично Тръмп, имайки предвид първия президент на Щатите, смятан за военен гений.

Кои са "превратаджиите"

Венецуелската държавна телевизия излъчи на 7 май кадри с американците Айран Бери и Люк Денман, задържани от венецуелските власти в понеделник заради предполагаемото организиране на въоръжено нахлуване във Венецуела и сваляне от власт на президента социалист Николас Мадуро, предаде Ройтерс.

Във видеоклип, излъчен по венецуелската телевизия, 34-годишният Люк Денман, родом от Тексас, казва, че е подписал договор с базирана във Флорида компания, която му е възложила задачата да обучи бунтовнически сили, които да извършат нахлуването, в замяна на възнаграждение, достигащо сто хиляди долара.

"Помагах на венецуелците да си върнат контрола върху страната си", заяви Денман.

Денман и Айран Бери са бивши американски войници от специалните части, като и двамата са служили в Ирак. Двамата са работели за "Силвъркорп Ю Ес Ей", основана от бившата "зелена барета" Джордан Гудро, поел отговорност за организиране на въоръженото нахлуване във Венецуела.

Как реагира Венецуела

Президентът Мадуро заяви, че операцията, ръководена от Бери и Денман, е била съгласувана с Вашингтон, като планът е бил нахлуване във Венецуела през карибския бряг. Венецуелският президент обеща, че на арестуваните Денман и Бери ще им бъде осигурен справедлив процес пред венецуелското правосъдие.

Доналд Тръмп заяви още вчера, че американските власти нямат нищо общо с планираната атака и че Гудро е разследван от федералните власти на САЩ за трафик на оръжие.

Русия изрази вчера съмнения относно твърденията на САЩ, че нямат общо с опита за организиране на инвазия на Венецуела, предаде Франс прес.

"Твърдението на Вашингтон, че американското правителство няма нищо общо със случилото се във Венецуела през последните дни не звучи убедително", заяви руското министерство на външните работи.

Доколко е намесена опозицията

Представители на опозицията във Венецуела са преговаряли през октомври м.г. по сделка на стойност 213 милиона долара с малка фирма за сигурност от американския щат Флорида ("Силвъркорп Ю Ес Ей"), която включвала план за нахлуване в страната и сваляне на президента Николас Мадуро. Това показва документ, публикуван от вестник "Вашингтон пост" на 7 май.

Документът е удар по репутацията на опозиционния проамерикански лидер Хуан Гуайдо, който яростно отрече всякакви връзки със "Силвъркорп" или съпричастност към какъвто и да е опит за сваляне на Мадуро със сила.