Един от най-видните дезертьори през двете десетилетия на социалистическо управление във Венецуела - генерал Мануел Кристофер Фигера, който беше заместник-ръководител на военното контраразузнаване и после ръководител на Службата за национално разузнаване (СЕБИН) разказва в интервю за Асошиейтед прес, че е дошъл Вашингтон, за да търси отмъщение срещу бившия си шеф Николас Мадуро.

В интервюто Фигера казва, че иска да помогне на САЩ да разследват нарушенията на човешките права във Венецуела. Интервюто бившият висш венецуелски представител дава от президентския апартамент на хотел във Вашингтон. Във вторник той е имал среща със специалния американски представител за Венецуела Елиът Ейбрамс.

Фигера споделя в интервюто как Мадуро е искал да пречупи решимостта на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, като организира преследване срещу негови приближени.

Първоначално Мадуро искал да арестува майката на Гуайдо, но когато Фигера му казал, че тя се лекува от рак, вниманието на Мадуро се насочило върху Роберто Мареро, началника на канцеларията на Гуайдо. От март той е задържан по обвинения в ръководене на "терористична клетка", замисляла извършването на убийства, припомня АП.

Когато Фигера попитал Мадуро на какво основание да арестува Мареро, Мадуро му разпоредил да скрие някакви оръжия в дома му и така се стигнало до ареста на Мареро. В интервюто Фигера казва, че заради онова, което той нарича, "съотговорност" в задържането на Мареро и в други произволни арести, той очаква един ден да бъде призован като свидетел в Международния наказателен съд, който сега извършва предварително разследване на правителството на Мадуро по искане на няколко латиноамерикански страни, Франция и Канада. Фигера обаче казва, че "спи с чиста съвест", защото никога не е разпореждал лично или е участвал в мъчения.

Генерал Мануел Кристофер Фигера

Снимка: АР/БТА

В интервюто генералът отхвърля твърденията, че във Венецуела има 25 000 членове на кубинските сили за сигурност. Той казва, че кубинците във Венецуела са около 15 000, като повечето от тях са лекари, пратени там по програмата за обмен срещу евтин петрол. Освен това група от 15 кубинци се грижи за някои детайли, свързани със сигурността на Мадуро и дори опитват храната, която приготвят за него, но тяхната роля в разузнавателните агенции била ограничена до планиране и обучаване на агенти, а не до участие в операции.

Генералът твърди в интервюто, че се е опитал да убеди Мадуро да промени курса, като му е пратил в началото на април писмо, в което го призовавал да насрочи предсрочни избори, но призивът му бил игнориран.

Фигера разказва, че е бил привлечен на страната на опозицията от базиран в Маями венецуелски бизнесмен. Той споделя, че е опитал да разработи план за оттеглянето на Мадуро заедно с министъра на отбраната Владимир Падрино и Маикел Морено, председателя на Върховния съд. Когато това така и не се случило и не се стигнало до голям бунт на военните, нито пък до издаване на обещаната от Морено заповед за признаване на Гуайдо, Фигера избягал в Колумбия.

През февруари САЩ поставиха Фигера в списъка на над 100 санкционирани венецуелски представители заради ролята му в нарушенията на човешките права във Венецуела. След като избягал от Венецуела и признал Гуайдо за президент, Фигера бил изваден от списъка. Мадуро го нарече изменник, работил за ЦРУ от повече от година.

Фигера разказва в интервюто, че е в постоянен контакт с високопоставени венецуелски представители - генерали, заместник- министри и ръководители на правителствени институции, които искали Мадуро да си отиде от властта, но се страхували от него.

Генерал Мануел Кристофер Фигера

Снимка: АР/БТА