Президентът Доналд Тръмп отрече САЩ да са замесени в опит за нахлуване на наемници по море във Венецуела, в който са арестувани двама американци, предадоха Ройтерс и Франс прес.

"Ще разберем какво е станало. Току-що научихме за това, но то няма нищо общо с нашето правителство", заяви Тръмп в отговор на въпрос за инцидента и задържаните американци.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви в телевизионно обръщение, че властите вчера са задържали 13 "терористи", които според него участвали в координиран с Вашингтон заговор за нахлуване в страната и свалянето му от власт.

При неуспешното нахлуване в неделя са убити осем души, съобщиха венецуелските власти.

Мадуро показа паспортите на двамата задържани американци, идентифицирани като 34-годишния Люк Денман и 41-годишния Айран Бери. Според Мадуро те работели с американския военен ветеран Джордан Гудро, който ръководи намиращата се във Флорида охранителна фирма "Силвъркорп Ю Ес Ей".

Вчера венецуелската прокуратура обвини опозиционния лидер Хуан Гуайдо, че е вербувал наемници с блокирани от американските санкции венецуелски държавни средства в опит да организира морско нахлуване в страната.

Преди една година, на 30 април 2019 г., Гуайдо неуспешно призова войниците да се разбунтуват срещу Мадуро, който според него е спечелил незаконно втория си мандат.

Мадуро продължава да е подкрепян от генералния щаб на армията и от някои страни, сред които са Китай, Русия и Куба.