Премиерът на Франция Едуар Филип обяви днес план на стойност 500 милиона евро (564 милиона долара) за подпомагане на шофьорите с най-ниски доходи. Това е опит да бъде спряна вълната от масови протести срещу увеличението на цените върху горивата, предаде ДПА.

Правителството ще удвои сегашния бонус от 2000 евро, който се отпуска на шофьорите с ниски доходи, които сменят старите си автомобили, за които се смята, че замърсяват околната среда, с по-нови и по-чисти модели, каза днес пред радио Ер Те Ел Едуар Филип.

Правителството ще увеличи и други помощи, които предоставя на шофьорите, както и съществуващата специална помощ за семейства с ниски доходи, които използват дизелово гориво за отопление на домовете си.

Филип заяви, че новите планове като цяло ще се изразяват в допълнителни разходи от 500 милиона евро за правителството.

Новите мерки бяха обявени, след като през последните седмици избухнаха протести в цялата страна срещу вдигането на данъците върху горивата. Няколко асоциации и групи, създадени в социалните мрежи, са планирали демонстрации и блокади на пътищата на 17 ноември.

Остава да видим дали новите мерки на френското правителство ще бъдат достатъчни, за да успокоят до събота гнева на "жълтите жилетки", който продължава отколешна френска традиция на оспорване, най-вече на данъците.

Броят на демонстрантите в събота би могъл да послужи на президента като барометър за отношението към трудните реформи в пенсионното осигуряване и в обществените услуги, които още са в неговия дневен ред.

"Правителството и държавният глава имат всички основания да се страхуват от движение, което засяга не само шофьорите, но и хората с ограничена покупателна способност", написа във вторник Филип Ренар в редакционна статия в "Л'еклер де Пирене", регионален вестник в югозападна Франция.

"Социалните и териториални неравенства би трябвало по-добре да се вземат под внимание. Това оспорване на данъци разкрива и пукнатините във френското общество", опасява се Алексис Спир.