Товарен самолет "Боинг 707" на иранската "Паям еър" (Payam Air) с 10 души на борда, пристигащ от Бишкек, Киргизстан, се е разбил при кацане на летище в Кередж, близо до Техеран. Иранските власти съобщиха, че са намерени седем тела, издирването продължава, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенция ИРНА предаде, че са загинали всички на борда. Както уточнява агенция Фарс, катастрофата на самолета, който бил нает от авикомпания "Киргизстан Еърлайнс" (Kyrgyzstan Airlines), е причинена от пилотска грешка при кацането, предаде ТАСС.

По информация на агенция Фарс на борда на самолета е имало 16 души, а единственият оцелял бил бордният инженер, който успял да излезе от разбилата се машина.

Видеото на агенцията показва как огнеборци гасят останките на самолета. Почти напълно изгорелият фюзелаж с отделени крила се намира между жилищни сгради. Снимка от мястото на Фарс показва разбитата опашка на самолета, напълно покрита със сажди. Най-малко десет медицински екипа и хеликоптер участват в спасителните работи на местопроизшествието.

От своя страна Алия Курбанова, говорител на летище Манас в Бишкек, заяви пред руската агенция, че боингът извършва чартърни полети от столицата на Киргизстан. "Разбилият се Боинг 707 е извършвал чартърни полети от Бишкек. Все още не знаем колко хора и какъв товар е имало на борда", каза Курбанова и допълни, че разбитият самолет е принадлежал на иранската авиокомпания "Паям Еър".

Самолетът изпълнявал полет от Бишкек до летище Пайям в град Карей, на 40 км от Техеран. Въпреки това пилотите, според агенция Фарс, погрешно започна кацане на друго летище - Кередж, и не са имали време да кацнат в рамките на пистата. Боингът се блъснал в стената на летището и се обърнал в жилищен район на летището.

Според агенция Тасним самолетът е произведен в периода 1958-1979 година.