Близо 300 алпинисти са загинали по пътя към най-високия връх, откакто е направен първият опит за изкачването му (29 май 1953 г.), а две трети от техните тела се смятат за погребани в снега и леда, пише БиБиСи (BBC).

Повече от 4800 алпинисти са стигнали досега до върха на Земята.

"Поради глобалното затопляне ледената покривка и ледниците бързо се топят и труповете, които са останали погребани през всичките тези години, сега са изложени на показ", казва Анг-Шеринг Шерпа, бивш президент на Непалската асоциация по алпинизъм, цитиран от британската медия.

"Свалихме труповете на някои алпинисти, загинали през последните години, но останалите погребани отдавна, сега излизат на повърхността", добави той.

Правителствен служител, работил като офицер за свръзка в планината, добави: "Само аз съм изтеглил около 10 трупа през последните години от различни места на Еверест и очевидно все повече тела се появяват сега."

Длъжностни лица от Асоциацията на операторите на експедиции в Непал (EOAN) заявиха, че са свалили всички въжета от по-високите лагери на Еверест и Лхоце преди сезона, но справянето с труповете не е било толкова лесна задача.

Те отбелязват, че според непалското законодателство, когато става дума за телата, се изисква участието на отговорните държавни служби, което е предизвикателство.

"Този въпрос трябва да бъде приоритизиран както от правителството, така и от алпинистката индустрия", каза Дамбар Параджули, президент на EOAN.

Ако могат да го направят откъм Тибетската страна на Еверест (откъм Китай), можем да го направим и ние тук, добави той. Телата се отстраняват от китайската страна на планината, на север, когато започва пролетният сезон за катерене.

Трупове на показ

През 2017 г. ръката на мъртъв алпинист се показа над Лагер 1. Операторите на експедицията заявиха, че са изпратили професионални катерачи шерпи, за да преместят тялото.

Същата година на повърхността на ледника Кхумбу се появи друго тяло. На това място, известно и като Ледопада, се появяват повечето мъртви тела през последните години, отбелязват катерачите.

Друга местност, на което са се натъквали на мъртви тела, е районът на Лагер 4, наричан още Южния проход, който е относително равен.

"Ръце и крака на трупове са се появявали и в базовия лагер през последните няколко години", заяви служител на неправителствена организация, действаща в региона. "Забелязахме, че нивото на леда в и около базовия лагер се понижава и затова телата се показват."

Експертите са пресметнали, че свалянето на трупове струва от 40 000 долара до 80 000 долара.

Едно от най-трудните сваляния досега е от височина 8700 м, близо до върха, каза Анг-Шеринг Шерпа. Тялото беше напълно замръзнало и тежеше 150 кг и трябваше да бъде пренесено от труднодостъпно място на тази височина.

Всяко решение за това какво да се прави с труп в планината е много личен въпрос, казват експертите. "Повечето катерачи предпочитат да бъдат оставени в планините, ако загинат", казва Алън Арнет, известен алпинист, който и пише по темата.

"Така че ще се смята за неуважително просто ако свалите тялото, освен ако то не трябва да бъдат преместено от маршрута за катерене или ако семейството го иска", отбеляза Арнет.