Китай ще ограничи броя на желаещите да изкачат Еверест от северната му страна с една трета тази година. Това е част от плановете за основно почистване на най-високия връх в света, съобщиха китайски държавни медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Общият брой на алпинистите, опитващи да изкачат най-високия връх в света (8850 метра) от северната му страна, ще бъде намален до по-малко от 300 души и те ще могат да правят това само през пролетта.

Усилията за почистването ще включват връщането на телата на алпинистите, загинали в планината на над 8000 метра височина.

Еверест е разположен отчасти в Китай и в Непал. Всяка година около 60 000 алпинисти и водачи посещават северната част на планината, която се намира на китайска територия.

Пекин е изградил пунктове за сортиране, рециклиране и декомпостиране на боклука, който включва кенове, пластмасови торбички, оборудване за печки, палатки и кислородни бутилки.

От непалската страна организаторите на планинските експедиции снабдяват алпинистите с огромни торби за боклук през пролетния сезон за изкачване. В тях те събират отпадъците, които след това могат да бъдат транспортирани с хеликоптери обратно в базовия лагер.

Еверест взема многобройни жертви всяка година, често в "мъртвата зона" над 8000 метра, където въздухът е твърде рядък, за да се поддържа човешкият живот.

През 2017 година 648 души са изкачили Еверест, включително 202 души от северната част на върха, по данни на неправителствената организация Хималаян дейтабейз. Потвърдено e, че 6 души са загинали в планината през същата година, един от тях, устремил се към върха откъм северната страна.