Японският алпинист Нобукадзу Курики загина при осмия си неуспешен опит да изкачи най-високия връх в света - Еверест, предаде Ройтерс.

36-годишният катерач привлече вниманието с огромното си желание да изпълни целта си. През 2012 г. той изгуби девет от пръстите на ръцете си след премръзване в подножието на Еверест. Въпреки това продължи да прави опити да стъпи на върх.

Шерпи са открили тялото му в палатка в лагер на височина 7400 метра във високата 8850 метра планина, съобщи представител на непалските власти.

Японецът е изкачил други два осемхилядника - Чо Ойю през 2007 г. и Дхаулагири през 2009 г.

В последните дни алпинистът не се е чувствал добре. Той показа във "Фейсбук" снимка, на която се вижда, че е с висока температура. Въпреки проблемите си, след като се е почувствал по-добре, той решил да тръгне към върха.  Според информациите Курики искал да стигне до най-високата точка самостоятелно и без да използва кислород. Засега няма официална информация за причината за смъртта му, защото връзката с високопланинския лагер е лоша.

Вчера при опит да изкачи Еверест почина и македонският алпинист Георги Петков, припомня Асошиейтед прес.

Около 340 алпинисти се опитват да изкачат Еверест този месец. Много от тях успяха миналата седмица, когато времето беше хубаво.