Това обяви началникът на Висшето военноморско училище във Варна флотилен адмирал проф.Боян Медникаров.

В Планетариума на учебното заведение от 28 март е сформиран оперативен щаб, който непрекъснато следи данните за движението на станцията.

Разпадането на "Тянгун" се очаква да започне на 2 април, около 4 часа универсално време, обясни Медникаров.

По думите му прогнозите са процесът да стартира над Атлантика, на около 5-6 хиляди километра от нашата страна.

Твърде вероятно е докато стигне до нашите географски ширини станцията да се разпадне, но трудно може да се прогнозира какво ще бъде поведението на частите й, посочи Медникаров. Той допълни, че очакванията са те да засегнат по-скоро Италия и Испания, а не България.

Армията е в готовност


Медникаров допълни, че ако все пак на територията на нашата страна паднат осколки, хората не бива да ги пипат, защото са отровни.

Отломки от Китайската космическа станция „Тянгун-1“ се очаква с най-голяма вероятност да паднат на земята утре сутринта в 7 часа в района на Гибралтар или на 50 минути от нашата територия. Това са прогнозите на Европейската космическа агенция, които са все още с доста високо отклонение - плюс-минус 4 часа.

Това означава, че рисковете отломките да паднат на територията на България се увеличават значително в сравнение с прогнозите от обяд. И територията, над която може да се случи това, е по-голяма - освен над Кюстендил, София и Перник, но и Благоевград, Сломян и Кърджали.