Депутати от различни партии в британския парламент, които се обявиха против Брекзит без споразумение, нанесоха тежко поражение на премиера Борис Джонсън късно снощи, за да се опитат да му попречат да изведе Великобритания от Европейския съюз без споразумение.

Премиерът обяви, че още днес ще поиска свикване на предсрочни избори, вероятно на 14 октомври, предаде Ройтерс. Депутатите в Камарата на общините подкрепиха късно снощи с 328 гласа срещу 301 предложението, внесено от опозиционните партии и разбунтувалите консерватори, които незабавно бяха изключени от Консервативната партия.

След снощното гласуване, повече от три години след като Обединеното кралство одобри с референдум излизане от Европейския съюз, проблемът с Брекзит е нерешен и сега остават възможни всички варианти - от Брекзит без споразумение до отпадане на Брекзит, отбелязва Ройтерс.

Днес депутатите, които установиха контрол над дневния ред на парламента, ще се опитат да приемат закон, задължаващ Джонсън да поиска от ЕС отлагане на Брекзит до 31 януари, ако не постигне споразумение за излизане от ЕС, одобрено от парламента.

"Не искам избори, но ако депутатите гласуват в сряда да спрат преговорите и да наложат ново безсмислено отлагане на Брекзит, може би за години наред, това (изборите) ще бъде единственият начин да се реши този проблем", каза Джонсън след снощното гласуване. Мога да потвърдя, че ще внесем предложение за това, добави той.

Преди гласуването той заяви, че при никакви обстоятелства няма да приеме ново отлагане на Брекзит след 31 октомври.

Вчера Джонсън загуби мнозинството си от един глас в парламента, след като депутат консерватор премина в групата на проевропейските Либерални демократи. Опонентите на Джонсън казаха, че искат да му попречат да си играе на руска рулетка със страна, която някога бе смятана за стълб на икономическата и политическата стабилност на Запада, посочва Ройтерс.

Никълъс Соумс, внукът на британския лидер от времето на Втората световна война Уинстън Чърчил, каза, че ще гласува против премиера Борис Джонсън по въпроса за Брекзит, предаде Ройтерс. "Ще гласувам със силно свито сърце срещу правителството тази нощ", заяви Соумс. 71-годишният внук на Чърчил бе удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет през 2014 г.

В евентуални предсрочни избори един срещу друг ще се изправят заклетият привърженик на Брекзит Борис Джонсън и ветеранът социалист Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия. За свикване на предсрочни избори е необходимо мнозинство от две трети от 650-те депутати в Камарата на общините. Не е ясно дали опозиционните партии ще подкрепят предсрочни избори, отбелязва Ройтерс. Корбин отдавна настоява, че изборите са най-добрият начин за излизане от кризата.

След снощното гласуване той е казал на Джонсън, че днес законопроектът за отлагане на Брекзит трябва да бъде обсъден в парламента преди да се прави опит за свикване на избори. Британският министър на финансите Саджид Джавид съобщи, че ще бъдат отпуснати допълнителни два милиарда лири за периода 2020-2021 г. за финансиране на подготовката за Брекзит. Така общата сума за Брекзит след референдума от 2016 г. ще възлезе на 8,3 милиарда лири. Допълнителните пари ще бъдат предназначени за полицията, граничните служби и пристанищата, посочва Франс прес.