Тежките сражения по бойните полета в конфликта между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах не спират въпреки повторно обявеното прекратяване на огъня, влязло в сила през уикенда, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Двете страни взаимно се обвиняват за нарушаване на хуманитарното примирие, договорено при посредничеството на Русия. От новото избухване миналия месец на конфликта за Нагорни Карабах се съобщава за стотици убити, което прави новия военен взрив най-смъртоносния от войната, която двете бивши съветски републики водиха в края на 1980-те и началото на 1990-те години на миналия век.

Според служители в населения с арменци Нагорни Карабах, който се намира на азербайджанска територия, от 27 септември досега са убити 729 техни войници и още 36 цивилни граждани. Азербайджан не е давал информация за военните си загуби, но твърди, че досега са загинали 60 цивилни, а 270 са ранени.

В последните сражения са били използвани тежка артилерия, ракети и дронове. Те продължават въпреки нееднократните международни призиви за спиране на военните действия. За тежки сражения на южния сектор на фронта около Нагорни Карабах съобщи днес във Фейсбук говорителката на арменското министерство на отбраната Шушан Степанян.

Азербайджан тази сутрин обвини арменските сили, че са обстрелвали неговите позиции в азербайджанските райони Товуз, Дашкесан и Гойгол, които се намират извън конфликтната зона. Азербайджански представители казаха също, че трима местни жители и репортер са били ранени в района Агдам, който през целия ден е бил обстрелван от арменските сили. Обстрелван е бил и районът Тертер.

Азербайджанската главна прокуратура съобщи, че арменските сили са изстреляли вчера ракета по нефтопровод в района Хижи, също далече извън конфликтната зона. Ракетата била "неутрализирана" от азербайджанската армия. Шушан Степанян отрече това твърдение и го нарече "нагла лъжа".

Азербайджанският президент Илхам Алиев, цитиран от Асошиейтед прес, написа в Туитър, че въоръжените сили на неговата страна са освободили 13 села в района на Джабраил близо до иранската граница.

Държавният Единен арменски информационен център на свой ред обвини Азербайджан, че е обстрелвал през изминалата нощ град Мартуни и няколко села в Нагорни Карабах.

До повторното примирие се стигна след разговори между руския външен министър Сергей Лавров и неговите колеги от Армения и Азербайджан, в които той ги призова да спазват споразумението от Москва, което, както е известно, бе веднага нарушено. Лавров отново призова за незабавно спиране на огъня и призна, че съществуващите споразумения не са успели "да променят драстично положението на терен". За да може да има прекратяване на огъня, трябва да бъде създаден механизъм за наблюдение как враждуващите страни го спазват, посочи той и добави, че Русия работи по този въпрос с Ереван и Баку. "Надявам се такъв механизъм да бъде договорен в скоро време", отбеляза Лавров.

Арменският премиер Никол Пашинян заяви пред руската агенция ТАСС, че е "готов да положи всички необходими усилия" за разрешаването на конфликта по мирен начин", включително да отиде в Москва и да разговаря с Алиев. Според Пашинян Азербайджан не бил съгласен конфликтът да бъде решен по мирен път.

Алиев, запитан от ТАСС, дали е готов да направи същото, каза: "Ние винаги сме готови да се срещнем в Москва или на всяко друго място, за да сложим край на конфронтацията и да търсим пътища за разрешаване" на конфликта. Той добави, че Баку е готов да спре сраженията "още утре . . . ако Армения действа конструктивно в преговорния процес".