Възможно е британският премиер Тереза Мей да обяви предсрочни избори през юни след удължаване на срока на действие на Член 50 от Лисабонския договор на ЕС, който определя датата на излизането на Великобритания от съюза, съобщи телевизия Скай нюз, позовавайки се на правителствени източници, предаде ТАСС.

Според телевизията, преди да задейства предсрочните избори Мей ще се опита през април да получи подкрепата на парламента за новото й споразумение за Брекзит, което тя ще се опита да постигне в близките месеци.

Източници на вестниците "Мейл он сънди" и "Сънди таймс" казват, че целта на този план е да защити Мей от принудителна оставка под натиск от хора, които искат нов премиер преди началото на преговорите с ЕС по ново търговско споразумение.

Това означава, че е възможно във Великобритания да се състоят предсрочни парламентарни избори на 6 юни, в които Мей и нейната Консервативна партия могат да разчитат на победа. Според най-новите проучвания на избирателните нагласи консерваторите водят пред опозиционните лейбъристи със 7 процентни пункта, отбелязва ТАСС.

Британският премиер Тереза Мей остава решена Брекзитът да настъпи на предвидената дата 29 март и да получи отстъпки от ЕС по условията на раздялата въпреки категоричния отказ на Брюксел да предоговаря споразумението, предаде Франс прес.

"Решена съм Брекзитът да се осъществи, и то навреме - на 29 март 2019 г.", пише Мей в статия, публикувана във в. "Сънди телеграф".

Така Мей отхвърли възможността от отлагане на Брекзита, което бе предложено от някои британски политически представители, включително външния министър Джереми Хънт и търговския министър Лиъм Фокс, за да има време за приемането на нормативните актове за осъществяването на Брекзита.

Мей също заяви, че иска да намери "прагматично решение" за Брекзита, което да получи подкрепата на мнозинството депутати, след като в средата на януари Камарата на общините отхвърли с огромно мнозинство сключеното през ноември с ЕС споразумение по напускането на Великобритания.

Във вторник депутатите приеха внесена от консерватора Греъм Брейди и подкрепяна от правителството поправка, която иска алтернативни варианти на спорния "предпазен механизъм" за избягване на връщането на твърда граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия.

След това гласуване Тереза Мей каза, че иска да възобнови преговорите с ЕС, въпреки че европейците до момента твърдо отказват това.

"Когато отида отново в Брюксел, ще се боря за Великобритания и Северна Ирландия, ще съм въоръжена с нов мандат, с нови идеи и подновена решимост за договаряне на прагматично решение за Брекзита. Това ми е възложил парламентът", пише Мей.