Влизането в затвора снощи на лидера на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) и председател на долната камара на парламента Ливиу Драгня е централна тема в румънските вестници днес.

Драгня беше осъден окончателно от Върховния касационен съд на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение във връзка с фиктивни назначения по времето, когато е бил председател на Окръжния съвет в окръг Телеорман. Това е втора окончателна присъда за Драгня, след като по-рано беше осъден условно за изборни измами по време на референдума за отстраняване от длъжност на бившия президент Траян Бъсеску.

Той беше посрещнат пред затвора Рахова, недалеч от Букурещ, от група демонстранти, които го освиркваха и скандираха "Крадец!", "В затвора!", пише в. "Ромъния либера". Всекидневникът отбелязва, че Драгня ще остане 21 дни под карантина, през този период ще му бъдат направени различни медицински изследвания.

"Драгня - екзекутиран на втория ден след изборите", пише румънският в. "Журналул национал". Изданието посочва, че по-малко от 24 часа след приключването на вота за евроизборите, на фона на невероятно незадоволителен резултат на СДП, лидерът на партията получи ефективна присъда затвор, произнесена от петчленен състав на Върховния касационен съд. Присъдата беше обявена час и половина след като президентът Клаус Йоханис отправи телевизионно послание в този смисъл: "Крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата", посочва изданието.

Сп. "Капитал" отбелязва, че осъждането на Драгня носи на СДП две новости: първият лидер, който отива в затвора директно от поста си, но и първата жена, която ще ръководи партията. Премиерът Виорика Дънчила е изпълнителен председател на СДП и по този начин става лидер на партията до следващия й конгрес. В друг свой материал изданието посочва, че Драгня може да излезе предсрочно от затвора, например ако работи или пише книги. Според действащото законодателство той трябва да остане зад решетките най-малко 2 години и 4 месеца.

"Адевърул" съобщава, че лидерите на СДП ще се съберат днес на заседания на Постоянното бюро и на Изпълнителния комитет, по време на които трябва да бъдат решени няколко важни въпроса: посочването на нов председател на Камарата на депутатите след влизането на Драгня в затвора; посочване на трима нови министри - на правосъдието, диаспората и еврофондовете, след като президентът Клаус Йоханис отхвърли предишните предложения; определяне на дата за конгреса на СДП, вероятно през първата половина на юни, и вот за временно поемане на лидерския пост от Виорика Дънчила. Очаква се също така главният секретар на партията Кодрин Щефанеску, "един от верните войници на Драгня", да бъде сменен.

В края на спешно заседание на СДП, свикано снощи след осъждането на Драгня, Виорика Дънчила увери, че партията остава единна, каквато винаги е била в трудни моменти, посочва в. "Гъндул". Премиерът отново заяви, че няма да подаде оставка въпреки множество призиви и че ще спази решението на парламента след евентуален вот на недоверие, ако такъв бъде внесен.

В. "Ромъния либера" съобщава, че неколкостотин души са се събрали снощи на протест на Площада на победата в Букурещ, призовавайки министъра на външните работи Теодор Мелешкану да подаде оставка заради проблеми с гласуването на румънците в чужбина.

От своя страна министърът се извини на румънците от диаспората, които не са успели да упражнят правото си на вот или са били принудени да стоят на опашки в продължение на часове. Мелешкану заяви, че е разпоредил да се направи анализ и да се намерят решения, за да не се повтаря този проблем повече.

Междувременно онлайн петиция, в която се иска оставката на Мелешкану заради "саботиране" на вота на румънците в чужбина, събра над 84 000 подписа, посочва вестникът.