Върховният касационен съд в Румъния, който се произнесе днес по обжалването на присъдата на лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, потвърди присъдата му от три години и половина затвор по обвинения в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение (фиктивни назначения), съобщиха Ройтерс и Франс прес, на които се позова БТА.

Съдът потвърждава присъдата, произнесена на първа инстанция, посочиха магистратите.

Драгня, който е също председател на долната камара на парламента, обжалва първоначалната присъда. Днешната присъда е окончателна, отбелязва Ройтерс.

Лидерът на социалдемократите, който не присъстваше днес в съдебната зала, разполага със срок от 24 часа, за да се яви в най-близкия полицейски участък за изпълнение на присъдата, уточнява АФП. Съдебното решение крие риск да сложи край на неговата политическа кариера.

Междувременно румънският президент Клаус Йоханис заяви, че над 6 милиона румънци са отговорили с "ДА" на референдума за правосъдието, проведен заедно с евровота, като по думите му това показва, че "е победила европейската и демократична Румъния, в която крадците и престъпниците стоят в затвора, а не начело на държавата".

На референдума за правосъдието, свикан от президента, който се състоя успоредно с евроизборите вчера, гласуваха над 40 процента от имащите право на глас, а над 80 процента са отговорили положително на двата въпроса, според предварителни резултати.

Референдумът, иницииран от държавния глава, съдържаше два въпроса: "Съгласни ли сте със забрана на амнистията и помилването за корупционни престъпления?" и "Съгласни ли сте със забрана на извънредните правителствени постановления в сферата на престъпленията, наказанията и съдебната организация и с разширяване на правото за атакуване на такива постановления директно в Конституционния съд?". 

Йоханис оцени като "впечатляваща" мобилизацията на гласоподавателите. По-рано румънски медии писаха, че управляващата коалиция ще се опита да бойкотира референдума, за да не бъде постигната необходимата избирателна активност от 30 процента.