Иран съобщи днес, че няма да предаде на САЩ двете "черни кутии" на украинския самолет "Боинг 737", който се разби тази нощ след излитане от Техеран - катастрофа, при която загинаха всички 176 души на борда, предаде Франс прес.

"Няма да дадем "черните кутии" на производителя и на американците", заяви ръководителят на иранската Организация за гражданска авиация Али Абедзаде, цитиран от агенция Мехр.

Той посочи, че на този етап не е ясно в коя държава ще отидат за изследване "черните кутии".

Съгласно международното законодателство за въздушния транспорт страната, на чиято територия е станала злополуката, има право да проведе разследване, отбеляза Абедзаде. Той добави, че "разследването на този инцидент ще бъде отговорност на Иран, но украинците ще могат да участват в него".

Според правилата на Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization/ ICAO), на която Иран, САЩ и Украйна са членове, разследването на произшествия се провежда в държавата, където са се случили.

Независимо от това, според експерти от сектора, малко държави са в състояние да анализират "черните кутии". Сред тях са Германия, САЩ, Франция и Великобритания.

По окончателна информация от българското посолство в Техеран няма български граждани сред загиналите при катастрофата на украинския пътнически самолет в Иран, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Пътническият "Боинг 737" на Международните авиолинии на Украйна със 179 души на борда - пътници и екипаж, катастрофира след излитането си от летище "Имам Хомейни" в Техеран рано тази сутрин.

Посолството ни в Техеран е в контакт с местните власти и е готово да оказва съдействие при необходимост.