Съветникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан се е срещнал тази седмица с най-високопоставения китайски дипломат Ван И, за да обсъдят войната в Украйна и въпроси, свързани с двустранните отношения между Пекин и Тайван, съобщи Белият дом, цитиран от Ройтерс и БТА.

Съливан и Ван са се срещнали вчера и днес във Виена и са се споразумели да поддържат линиите на комуникация открити.

Двете страни проведоха откровени, съдържателни и конструктивни дискусии по ключови въпроси за двустранните отношения, глобалната и регионалната сигурност, руската война срещу Украйна и теми, засягащи отношенията между Пекин и Тайпе, се казва в съобщението на Белия дом.

Това е "част от продължаващите усилия да се поддържат отворени линиите на комуникация и за отговорно управление на конкуренцията". "Двете страни се споразумяха да запазят този важен стратегически канал за комуникация, за да се постигне напредък по тези цели", пише още в текста.

Белият дом допълва, че Съливан и Ван са се опитали да надградят постигнатото от американския президент Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин по време на срещата им през ноември в Индонезия.

Преди няколко дни, на 8 май, китайският външен министър Цин Ган заяви на среща с американския посланик в Китай Никълъс Бърнс, че отношенията между Пекин и Вашингтон задължително трябва да се стабилизират, за да се избегне спираловидното им влошаване и за да се предотвратят инциденти между двете страни.

Цин е подчертал, че САЩ трябва да коригират действията си, свързани с тайванския въпрос, и да престанат да подкопават принципа за единен Китай.

На фона на преки разговори между Вашингтон и Пекин испанският премиер Педро Санчес се кани да призове САЩ да придадат по-голяма тежест на мнението на страни извън НАТО като Бразилия и Китай за войната в Украйна

Санчес неотдавна посети Китай, срещна се с президента Си Дзинпин, а утре му предстои да се срещне с президента Джо Байдън във Вашингтон.

Мадрид е съгласен с Вашингтон, че руското нахлуване в Украйна е незаконно, и за необходимостта от въоръжаване на силите на Киев. Испания обаче се позиционира като посредник заради близките си връзки с латиноамериканските държави и по-меката си позиция към Пекин.

Испанският лидер обаче ще предаде на Байдън различаващите се виждания на Пекин и Бразилия и ще предложи да се придаде по-голяма тежест на мненията на страните, които не са членки на НАТО и които също са засегнати от войната, каза за Ройтерс дипломатически източник.

Китай е съюзник на Русия и се застъпва за алтернативен мирен план на този, който е подкрепян от съюзниците от НАТО. Лула също направи противоречиви изявления за прекратяването на конфликта в Украйна, от които Педро Санчес се дистанцира.

По време на среща с руския външен министър Сергей Лавров на 5 май министър Цин Ган каза, че Китай ще продължи да насърчава мирните преговори за Украйна и е "готов да поддържа комуникация и координация с Русия, за да даде осезаем принос за политическото разрешаване на кризата". Изявлението бе направено след срещата на Цин Ган в кулоарите на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество в индийския град Гоа.