Европейският съюз обмисля да наложи санкции на китайски компании, обвинени, че продават оборудване, което може да се използва от Русия за военни цели, съобщи Financial Times в неделя, цитиран от Ройтерс.

Седем китайски предприятия са включени в нов пакет от санкции, който ще бъде обсъден от страните-членки на ЕС тази седмица, се казва в доклад, съобщи британското издание, което разполага с копие от доклада.

Според FT, списъкът със санкции включва две компании от континентален Китай, 3HC Semiconductors и King-Pai Technology, и пет от Хонконг - Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry и Alpha Trading Investments.

Днес говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин призова ЕС да не поема по "грешния път", в противен случай Китай ще предприеме решителни действия, за да защити правата и интересите си.

"Китай се противопоставя на действия, които използват китайско-руското сътрудничество като претекст за налагане на незаконни санкции или "юрисдикция на дългата ръка"* срещу Китай", каза Ван на редовна пресконференция.

Европейската комисия не отговорила засега на искане за коментар.

Някои компании като King-Pai Technology вече бяха поставени под режима на санкциите от Съединените щати с мотива, че става дума за базиран в Китай доставчик за множество предприятия в руския военно-промишлен комплекс.

Китай неведнъж е критикувал западните санкции, включително тези срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, но същевременно внимава да не оказва помощ на Москва, която би могла да доведе до налагане на санкции и срещу Пекин.

Миналия месец президентът Си Цзинпин потвърди становището на страната си против налагането на едностранни санкции и "юрисдикцията на дългата ръка". По думите му тактиката на "разделяне" и оказване на натиск, например чрез прекъсването на веригите на доставки, няма да проработи.

Откакто Русия започна инвазията си в Украйна преди 14 месеца, ЕС прие 10 пакета от санкции срещу руски физически лица, компании и организации, причинявайки икономически затруднения и затруднявайки финансирането на войната, отбеляза Ройтерс. 

Междувременно говорител на ЕК потвърди, че миналия петък Комисията е предала на държавите от ЕС предложения за допълнителни санкции срещу Москва. Той поясни, че предложенията засягат основно приложението на санкциите и противодействието на опитите за тяхното заобикаляне.

*Юрисдикцията с дълга ръка е правен термин и се обяснява със способността на местните съдилища да упражняват юрисдикция над чуждестранни (под "чуждестранни" се имат предвид такива извън съответната юрисдикция, независимо дали става дума за държава, регион или нация) ответници, независимо дали на законова основа или чрез присъщата юрисдикция на съда (в зависимост от юрисдикцията). Тази юрисдикция позволява на съда да разгледа дело срещу ответник и да постанови обвързващо решение срещу ответник, пребиваващ извън съответната юрисдикция.