Тайванската президентка Цай Ингвен днес поднесе съболезнования и предложи помощ на Китай след смъртоносното земетресение, което причини смъртта на най-малко 116 души и рани стотици късно вчера, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Агенцията отбелязва, че така Тайван е подал ръка на Пекин въпреки засилването на напрежението през последните четири години. Китай смята демократичния самоуправляващ се остров за своя територия и иска да установи суверенитет върху него с политически и военен натиск, посочва Ройтерс.

В такава обстановка тайванската президентка поднесе "искрени съболезнования" на семействата на загиналите при земетресението. "Тайван е готов да предложи помощ в отговора на бедствието", обяви Цай в социалната мрежа "Екс".

Тя написа своето послание на английски и с опростени китайски йероглифи, които са използвани в Китай, но не и в Тайван, отбелязва Ройтерс.

Цай е поднасяла съболезнования и след предишни природни бедствия в Китай, включително смъртоносното земетресение в западната провинция Съчуан миналата година.

Пекин засилва натиска си върху острова, където следващия месец ще бъдат произведени важни президентски избори.

Днес тайванското министерство на отбраната съобщи, че предполагаем китайски метеорологичен балон е прелетял над невралгичния Тайвански проток вчера.

И макар летящият обект да е останал далеч на север от острова, това е третият подобен инцидент този месец.