Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер разлюля пограничния район Гансу-Цинхай в Китай, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен център, цитиран от световните агенции.

Трусът е станал на дълбочина 35 км, а епицентърът му е бил на 102 км югозападно от град Ланчжоу в провинция Ганси, Северозападен Китай, уточни центърът.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Най-малко 116 души са загинали, а стотици са ранените, съобщи официалната информационна агенция Синхуа. Службата за управление на извънредни ситуации и противопожарни екипи се отзоваха веднага след труса, регистриран в 23:59 ч. местно време (15:59 ч. по Гринуич).

Земетресението беше усетено в райони на провинция Гансу и съседната провинция Цинхай.

Спасители претърсват срутена сграда в село Каотан на Минхе Хуей и автономен окръг Ту в град Хайдонг, северозападна китайска провинция Цинхай

Снимка: АР/БТА

До момента е потвърдена гибелта на 105 души в Гансу, а в съседната провинция Цинхай са загинали най-малко 11 човека.

Нанесени са щети на инфраструктура и сгради, а електрозахранването и водоснабдяването са прекъснати в няколко села. На места влаковете не се движат.

Жителите се събират близо до огън, за да се стоплят в мразовити условия след земетресение в село Кандиао в окръг Джишишан в северозападната китайска провинция Гансу

Снимка: АР/БТА

Над 4700 сгради са понесли щети само в провинция Гансу.

Китайският президент Си Цзинпин нареди мащабна операция по спасително-издирвателни дейности и подпомагане на хората в засегнатите райони.

Снимка: АР/БТА

Времето в района на земетресението е мразовито, като температурата e минус 14 градуса по Целзий.

Дете, ранено при земетресение, заспива, след като е било лекувано и настанено в болница

Снимка: АР/БТА

Миналата седмица Северен Китай бе обхванат от студена вълна, която донесе рекордно ниски температури на редица места.

Западната част от страната е сеизмичен район, където и преди са ставали смъртоносни земетресения.

Междувременно трус с магнитуд 5,5 бе регистриран на дълбочина от 10 километра в Синцзян-уйгурския автономен район, също в Северозападен Китай.