Тайван задейства военновъздушните си сили, след като 20 китайски военни самолета бяха забелязани да преминават над разделителната линия в Тайванския проток, заяви тайванското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на продължаващите китайски военни маневри в близост да самоуправляващия се остров.

Неуточнен брой китайски изтребители и безпилотни летателни апарати са навлезли днес следобед местно време в северната, централната и югозападната тайванска зона за идентификация на въздушната отбрана, се казва в изявлението.

Тайван е изпратил военни самолети, за да предупредят китайските изтребители, докато ракетни системи са ги държали под наблюдение, уточниха властите.

Демократично управляваният остров, за който Китай претендира, че е негова територия, през последните години се оплаква от почти ежедневни мисии на китайските военновъздушни сили в района, най-често в югозападната част на зоната му за идентификация, отбелязва Ройтерс.

Според високопоставен тайвански служител в сферата на сигурността властите в Тайпе смятат, че честите китайски военни маневри в близост до острова тази седмица, включително съобщенията за навлизането на 37 китайски самолета в зоната за идентификация за едно денонощие, имат за цел да окажат натиск върху Съединените щати на фона на поредицата от преговори на високо равнище между Пекин и Вашингтон.

"Китай е свикнал да оказва максимален военен натиск по време на преговорите", каза цитираният източник, който пожелал да запази анонимност поради деликатността на въпроса. "Те искат да увеличат броя на козовете си при преговорите", добави той.

Миналата седмица министърът на външните работи на Китай Ван И се срещна с високопоставени представители на американските власти, като двете страни постигнаха съгласие да проведат поредица от консултации в близко бъдеще.

Тази седмица американският разрушител "Рафаел Пералта" (Rafael Peralta) и фрегатата от Кралските канадски военноморски сили "Отава" (HMCS Ottawa) преминаха през Тайванския проток - демонстрация на сила, която бе наблюдавана от китайските въоръжени сили, посочва Ройтерс.