Основният заподозрян за терористичното нападение в Нова Зеландия - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, е пътувал в България като турист и основно е посещавал исторически обекти. Това потвърди днес главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Тарант е обвинен в Нова Зеландия за убийство във връзка с нападенията над две джамии в град Крайстчърч, при които загинаха 49 души, а 48 бяха ранени.

Ивайло Иванов заяви, че към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм.

"През нощта колегите не са спрели да работят. Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията за страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки", каза Иванов, цитиран от БНР.

"Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България. Засега данните, които имаме, е, че той е идвал в България като турист. През цялото време е пътувал сам. Сега проверяваме местата, където е преспивал той, имаме информация", отбеляза главният секретар на МВР.

Австралиецът е спал в Плевен, уточни Ивайло Иванов, без да разкрива къде точно, предаде Нова. "Няма да ви кажа, докато не извършим съответните проверки", каза главният секретар на МВР.

Това, че Тарант в бил в България се разбра вчера след съвещание на спецслужбите, което беше свикано от премиера Бойко Борисов. Тарант е бил у нас в периода 9-15 ноември 2018 г.

На 9 ноември пристигнал с полет от Дубай на летище София. На следващия ден наел автомобил и пътувал до исторически места, свързани с историята на Балканските страни и с битки с османската армия. Посетил Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Бачково, Казанлък, Банско.

На снимката: Кадър от видео, получено от турската телевизия TRT World, на който е мъж, за когото се смята, че е обвиняемият в убийство след нападенията австралиец Брентън Тарант