Извършителят на нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия австралиецът Брентън Тарант, който уби 49 души и рани десетки хора, е пребивавал известно време в Турция. Това съобщи турският телевизионен канал НТВ, като се позова на източници от турското разузнаване. Терористът от Крайстчърч на два пъти - общо 47 дни, е бил в Турция в периода между март 2016 г. и септември-октомври същата година, съобщи за БТА Нахиде Дениз.

Тарант е бил засечен на телевизионните камери на истанбулското летище "Ататюрк".

Първото посещение на терориста в Истанбул е между 17-20 март 2016 г., посочват източниците. Точно по това време - на 19 март 2016 г., на централния булевард "Истиклял" в Истанбул бе извършено нападение срещу група израелски туристи. Убити бяха петима души и бяха ранени 39 души.

На 20 март нападателят от Крайстчърч си е заминал от Истанбул.

Във връзка с атентата на 19 март 2016 г. бяха разпратени предупреждения до всички валийства в Турция за повишена бдителност поради риск от терористични атаки.

Турското разузнаване разследва пребиваването на атентатора в Турция - къде е ходил, с кого се е срещал. Съществуват съмнения, че терористът вероятно е планирал нападение срещу джамии или молитвени домове в Турция. През периода, в който Тарант е пребивавал в Турция, турският президент Реджеп Тайип Ердоган е имал интензивна програма в различни градове. Турското разузнаване разследвало и хипотезата, че е възможно терористът да е подготвял нападение срещу Ердоган.

Днес Ердоган заклейми стрелеца, споменал и Истанбул в публикувания си манифест в социалните мрежи. Той е идвал в Истанбул... Какви са връзките му? Ще разберем", закани се на митинг в Текирдаг президентът, цитиран от Анадолската агенция и "Фокус".

"Как може един убиец на другия край на света да действа с такава злоба срещу мюсюлманите и турците", запита Ердоган. Той описа инцидента в Нова Зеландия като "клане' и призова властите да привлекат под отговорност виновните.

Президентският говорител Ибрахим Калън в отговор на заплахите на убиеца от Крайстчърч, огласени в неговия манифест - "Ще дойдем в Константинопол и ще съборим всички джамии и минарета", заяви: "Ние сме тук. Нека дойдат, ако им стигат силите".

Трима турски граждани са били ранени при терористичната атака в Нова Зеландия. Ердоган е разговарял по телефона снощи с единия от ранените - Мустафа Бозташ, спонсор на турския национален отбор по хокей на лед. Съобщено бе, че състоянието на тримата ранени турски граждани е добро.

Междувременно турският визепрезидент Фуат Актай и външният министър Мевлют Чавушоглу заминаха за Нова Зеландия. Преди да отпътува Актай Исля заяви, че ислямофобията, ксенофобията, расизмът и подхранваният от тях тероризъм, са едно от най-големите изпитания, пред които е изправено съвременното човечество.

Оттук ние приканване целия свят да се вдигне на крак срещу радикализма и расизма, призова вицепрезидентът. Той добави, че Турция очаква международната общност да поеме отговорност и да направи, това, което зависи от нея. 

След терористичния акт в Нова Зеландия протести срещу нападението заливат Турция.

Snimka: Twitter

Какво писа Дейли Сабах

Фружин и Боят при Булаир от 1913 г. също присъстват сред надписите върху пълнителите на оръжието на единия от нападателите, убили 49 души при нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия, съобщи вчера в. "Дейли сабах".

Надписите се отнасят до исторически личности и събития, свързани с борбата срещу нашествията на Османската империя.

В Анкара мъж държи плакат, на който на английски пише: "Няма да наречем това християнски терор. Спрете да говорите за ислямски терор!".

Снимка: AP/БТА

Снимки на оръжия, върху които има надписи, бяха публикувани в акаунт в Туитър, в който нападателят публикувал и расистки манифест.

Сред надписите на кирилица се чете "Фружин" и "Бой при Булаир 1913", като очевидно се визират синът на цар Иван Шишман, останал в историята с въстание от 15 в. за отхвърляне на османското господство, и победата на българите над османците при битката през 1913 г. под командването на генерал-майор Георги Тодоров.

На снимката: Момче в Анкара държи плакат: "Терорът си е терор. Той няма религия". На много места в Турция се проведоха протести след нападенията срещу джамии в Нова Зеландия.