Задържаният на 19 юли в Ормузкия проток от Иран петролен танкер под британски флаг "Стена Имперо" напусна днес иранското пристанище Бандар Абас, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на Рифинитив - служба, която следи движението на танкерите.

Решението за освобождаване на танкера е бe взето преди ден, но въпреки това той останал в пристанището.

"Стена Имперо" е променил курса си от Джубаил в Саудитска Арабия към Порт Рашид в Дубай.

Заведено е дело по казуса с танкера за определени престъпления и щети, нанесени на околната среда, които Иран предявява на петролния танкер. 

"Капитанът и собственикът подписаха писмено задължение, с което приемат (предварително) присъдата, която ще бъде постановена в края на съдебното производство", обяви още Мусави.

"Стена Имперо" - шведски петролен танкер, плаващ под британски флаг бе задържан на 19 юли в Ормузкия проток от Гвардейците на ислямската революция - идеологическата армия на ислямската република.

Иранските власти твърдят, че танкерът е пренебрегнал зов за помощ и е изключил транспондера си след сблъсък с риболовен плавателен съд. Седем от 23-е членове на екипажа на "Стена Имперо" бяха освободени от Иран на 4 септември.

Задържането на танкера стана 15 дни след задържането на иранския танкер "Грейс 1" край Гибралтар по подозрение, че превозва петрол за Сирия в нарушение на европейските санкции срещу Дамаск. След като на 15 август получи разрешение да отплава, "Грейс 1", преименуван на "Адриан Даря 1", напусна Гибралтар на 18 август под ирански флаг, въпреки отправеното в последната минута искане на САЩ задържането му да бъде продължено.