Талибаните предприеха серия от офанзиви в Северен Афганистан през последните дни и се придвижиха се отвъд южните си бастиони на фона на изтеглянето на международните сили от страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пратеникът на ООН за Афганистан Дебора Лайънс заяви, че талибаните са превзели 50 от общо 370-те афганистански окръга и са в състояние да установят контрол над провинциални столици.

През последните дни се водят ожесточени боеве между талибаните и правителствените сили в предградията на столиците на северните провинции Фаряб, Балх и Кундуз, съобщиха представители на местните власти.

"Стратегията на талибаните е да осъществят пробив и да установят силно присъствие в северната част на страната, която дълго устояваше на атаките на бунтовниците", каза високопоставен афганистански служител в сферата на сигурността, пожелал да остане анонимен.

Дебора Лайънс каза пред Съвета за сигурност на ООН, че обявяването на плановете за изтегляне на чуждестранните войски е провокирало "сеизмичен трус" в Афганистан.

Превзетите от талибаните окръзи се намират в близост до провинциални столици. Можем да предположим, че талибаните се готвят да извършат опити за превземането на тези столици след окончателното изтегляне на чуждестранните сили, изтъкна Лайънс.

"Изглежда, че привържениците на конфликта в момента надделяват над онези, които се обявяват за провеждане на преговори", каза още Лайънс, цитирана от ТАСС.

Талибаните днес установиха контрол върху основния изходен път от Афганистан за Таджикистан, отбелязва Франс прес.

Бунтовниците вече контролират главния граничен пункт с Таджикистан и други пътища към Таджикистан, както и окръзите в близост до столицата на североизточната провинция Кундуз.

Ще отложат ли изтеглянето си САЩ

Изтеглянето на американските сили от Афганистан може да се забави заради нарасналата офанзива на талибаните, заяви вчера говорителят на Пентагона Джон Кърби, който обаче увери, че това няма да постави под въпрос крайния срок 11 септември.

"Плановете може да претърпят някои изменения ако ситуацията се промени", заяви Кърби в отговор на журналистически въпрос за военните победи на талибаните, които са обкръжили няколко големи градове в Афганистан.

Но "има две неща, които не са се променили", добави говорителят на Пентагона. "Първо, ние ще приключим пълното изтегляне на американски сили от Афганистан с изключение на тези, които ще останат да защитават дипломатическото присъствие, и второ, това ще стане до началото на септември, както го заповяда главнокомандващият", президентът Джо Байдън.

Джо Кърби заяви също, че американската армия продължава да оказва въздушна подкрепа на афганистанските сили, но подчерта, че тази подкрепа няма да трае до последния ден от американското военно присъствие в Афганистан.