Президентът на САЩ Джо Байдън обяви вчера, че изтеглянето на американските войски от Афганистан ще започне на 1 май и ще приключи до 11 септември, съобщиха световните агенции.

"Съединените щати ще започнат окончателното изтегляне /на войските си от Афганистан/ на 1 май тази година. Изтеглянето няма да бъде прибързано. Ще го направим отговорно, обмислено и сигурно и като се координираме напълно със съюзниците ни и партньорите ни, които сега разполагат с повече сили в Афганистан от нас", изтъкна Байдън в реч в Белия дом.

"Талибаните трябва да знаят, че ако ни нападнат по време на изтеглянето, ние ще защитим себе си и партньорите си с всички налични средства. Нашите съюзници и партньори стояха с нас рамо до рамо близо 20 години, ние сме дълбоко признателни за приноса им в общата мисия. Отидохме заедно, ще си тръгнем заедно", добави американският президент.

"Американските военни, както и контингентите на нашите съюзници от НАТО, ще са напуснали Афганистан преди 20-ата годишнина от ужасните атентати от 11 септември", посочи Байдън, цитиран от Франс прес.

"Време е да се прекрати най-дългата война на Америка. Време е американските военни да се завърнат у дома", добави Байдън, отхвърляйки призивите за оставане на американските сили в Афганистан, за да осигурят мирно решение на вътрешния конфликт в страната, предаде Ройтерс.

В Афганистан понастоящем са разположени 2500 американски военни. а в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" участват общо 9600 военни от 36 страни, които също ще започнат да се изтеглят от 1 май.