Талибаните са овладели напълно контрола над провинция Панджшир - последния регион в Афганистан, който досега беше в ръцете на съпротивата срещу тях, обяви днес говорителят на ислямисткото движение Забихулла Муджахид, предаде Ройтерс.

Снимки в социалните медии показват членове на движението на талибаните, застанали пред входа на офиса на провинциалния управител на Панджшер.

"С тази победа нашата страна излезе напълно от водовъртежа на войната и нашият народ ще живее щастливо в мир и свобода", каза Муджахид.

Талибаните, мнозинството от които са етнически пущуни, увериха, че населението на Панджшер, което е съставено от други етноси, няма да бъде дискриминирано.

"Те са наши братя и сестри и ние ще работим заедно за общата цел и за благоденствието на страната", каза Муджахид.

Хиляди бойци на талибаните са нахлули през нощта в осемте окръга на Панджшер, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на пожелали анонимност очевидци.

Опозиционната група Фронт за национална съпротива (ФНС), която се противопоставя на талибаните, обаче заяви, че държи стратегически позиции в провинцията и ще продължи борбата против талибаните.

Панджшер се защитава от силите на Ахмад Масуд, съставени от местни милиции, както и от служители на афганистанските сили за сигурност, които пристигнаха там, след като останалата част от Афганистан падна в ръцете на талибаните.

Антиталибанските сили са предвождани от бившия вицепрезидент Амрула Салех и от Ахмад Масуд, сина на знаменития боец срещу талибаните Ахмад Шах Масуд, който бе убит дни преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в САЩ. Долината Панджшер се намира в планината Хиндукуш и е трудно достъпна, защото има един единствен вход. Местни бойци оказват там отпор на съветските войски през 80-те, а след това и на талибаните десетилетие по-късно под ръководството на Масуд.

Самият Ахмад Масуд заяви в "Туитър", че се намира в безопасност, предаде Ройтерс. Той е лидер на ФНС, която се противопоставя на талибаните.

В неделя, 5 септември, Масуд заяви, че приема предложенията на група видни теолози за преговори и край на сраженията. Той написа това във "Фейсбук", след като талибаните обявиха, че са си проправили път към столицата на провинция Панджшир и са подсигурили съседните райони.

"За постигането на траен мир ФНС е готов да спре сраженията, при условие че талибаните също спрат атаките и придвижването на военни в Панджшир и Андараб", казва Масуд.

По-рано същия ден афганистански медии разпространиха новината, че съветът на видни теолози Улема е призовал талибаните да се съгласят на преговори и спиране на боевете в Панджшир, предаде Ройтерс.

ТАСС цитира местната агенция Хама прес, според която говорителят на ФНС Фахим Дащи е загинал в боевете с талибаните. В неделя сутринта Дащи написа в "Туитър", че частите на талибаните са прогонени от провинцията.

Фронтът обаче не се дава

ФНС обеща днес, че ще продължи да се бори срещу талибаните в долината Панджшер, предаде Франс прес. Фронтът написа в "Туитър", че запазва стратегически позиции в долината. "Битката срещу талибаните и техните партньори ще продължи", се казва в съобщението.

Панджшер никога не е падал във вражески ръце, било то по време на съветската окупация през 80-те или когато талибаните дойдоха на власт за пръв път десетилетие по-късно.

Първоначално имаше преговори между талибаните и фронта, който иска въвеждането на децентрализирана система на управление. Двата лагера казват, че искат да избегнат боевете, но в крайна сметка не бе намерен никакъв компромис.

Остра реакция от Техеран

Иран осъди "категорично" нападението на талибаните срещу долината Панджшер в Афганистан, предаде Франс прес.

Шиитската Ислямска република Иран, която има 900-километрова граница с Афганистан, се въздържаше досега да критикува талибаните сунити, след като те поеха властта на 15 август.

"Новините, идващи от Панджшер, са наистина притеснителни. Осъждаме твърдо нападението", заяви говорителят на външното министерство Саид Хатибзадех на пресконференция в Техеран. Той напомни, че вече е заявявал, че трябва да се намери решение с диалог на въпроса за Панджшер, като в преговорите трябва да участват всички традиционни афганистански лидери.

Пред хуманитарна катастрофа

Високопоставени представители на талибаните са се срещнали в неделя в Кабул със заместник-генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс, който е обещал помощта за афганистанския народ да продължи, каза говорителят на талибаните Сухаил Шахин, предаде Ройтерс.

Молла Абдул Гани Барадар, лидер на политическото крило на талибаните, и други официални представители са се срещнали с Грифитс на фона на потенциална катастрофална хуманитарна криза, предизвикана от тежката суша и срива в икономиката.

"Делегацията на ООН обеща продължаване на хуманитарната подкрепа за афганистанския народ, като заяви, че ще призове за по-нататъшна помощ за Афганистан на предстоящата среща на страните-донори", съобщи Шахин в Туитър.

Афганистан, една от най-бедните страни в света, изпадна в криза заради рязкото спиране на чуждестранната помощ на стойност милиарди долари след колапса на подкрепяното от Запада правителството и победата на талибаните миналия месец.

Шахин заяви още, че талибаните са уверили делегацията на ООН в сътрудничеството си и че ще осигурят необходимата инфраструктура.

Очаква се ООН да свика международна хуманитарна конференция в Женева на 13 септември, за да бъде предотвратена "надвисналата хуманитарна катастрофа", както генералният секретар Антониу Гутериш определи ситуацията.