Световната здравна организация (СЗО) е решила да преименува вируса на маймунската шарка, за да сведе до минимум рисковете от расизъм.

Генералният директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че СЗО работи с партньори и експерти от цял ​​свят за промяна на името на вируса и че организацията ще направи съобщения за новите имена възможно най-скоро.

Това решение е взето, след като повече от 30 международни учени казаха миналата седмица, че името маймунска шарка е "дискриминационно и стигматизиращо" и трябва спешно да бъде преименувано.

Според недоволните в имената на болестите трябва да избягват географските региони и имената на животните.

СЗО ще свика на 23 юни извънредна комисия, която да прецени дали епидемията от маймунска шарка представлява "извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение", съобщи Ройтерс.

Това е най-високото ниво на предупреждение, издавано от здравната институция на ООН, което понастоящем се прилага само за пандемията от КОВИД-19 и полиомиелита.

До момента са установени 1600 потвърдени и 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка в 39 държави, както и 72 смъртни случая, съобщи СЗО. Сред засегнатите са и страните, в които вирусът се разпространява обичайно.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка, но са регистрирани повече случаи както в тези страни, така и в останалата част на света.

Вирусът причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии и се разпространява чрез близък контакт.

Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е време да се обмисли засилване на реакцията, защото вирусът се държи необичайно, засегнати са повече държави и е необходима международна координация.

"Не искаме да чакаме, докато ситуацията излезе от контрол", заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации в Африка Ибрахима Соче Фол.