Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни извънредна комисия, която да прецени дали епидемията от маймунска шарка представлява "извънредна ситуация в областта на общественото здраве с международно значение", съобщи Ройтерс.

Това е най-високото ниво на предупреждение, издавано от здравната институция на ООН, което понастоящем се прилага само за пандемията от КОВИД-19 и полиомиелита.

До момента са установени 1600 потвърдени и 1500 предполагаеми случая на маймунска шарка в 39 държави, както и 72 смъртни случая, съобщи СЗО. Сред засегнатите са и страните, в които вирусът се разпространява обичайно.

Маймунската шарка е ендемична в някои части на Африка, но са регистрирани повече случаи както в тези страни, така и в останалата част на света.

Вирусът причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии и се разпространява чрез близък контакт.

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е време да се обмисли засилване на реакцията, защото вирусът се държи необичайно, засегнати са повече държави и е необходима международна координация.

"Не искаме да чакаме, докато ситуацията излезе от контрол", заяви директорът на СЗО за извънредни ситуации в Африка Ибрахима Соче Фол.

Двойно повече заразени с COVID-19 в Германия през последната седмица

Случаите на зараза с коронавируса в Германия са нараснали над два пъти през последната седмица, а министърът на здравеопазването Карл Лаутербах предупреди, че предстои лятна вълна на заразата, предаде ДПА.

Националният здравен институт "Робърт Кох" съобщи, че за седем дни случаите на зараза са средно 447,3 на 100 000 души спрямо 199,9 на 100 000 за предходния седемдневен период.

"Доброволното носене на маски в закрити помещения и четвърта доза на ваксината са най-добрите антидоти", написа в "Туитър" германският здравен министър.

Четвъртата доза на ваксината се препоръчва в Германия само за хора над 70-годишна възраст, за персонал в здравни заведения и за хора със слаба имунна система.

Една от причините за бързото нарастване на заболелите може да се дължи на разпространението на мутацията ВА.5 на варианта Омикрон. Засега обаче експертите в Германия не очакват това да доведе до затруднения в здравната система.

На този етап от пандемията, особено след появата на Омикрон, се смята, че честотата на разпространение на заразата не отговаря напълно на общата инфекционна ситуация. От известно време насам експертите предполагат, че има голям брой случаи, които не са регистрирани от здравния институт, главно защото заболяването може да премине леко, и защото не всички заразени лица се подлагат на официално признат пи си ар тест.