Великобритания напусна Европейския съюз на фона на радостните възгласи на привържениците на Брекзит и с шампанско в чест на "деня на независимостта", предаде Ройтерс, итирана от БТА.

Това е най-сериозната промяна за страната след загубата на световната й империя, отбелязва Ройтерс. Лондон реши да обърне гръб на европейския проект, започнал с идеята да превърне съсипаните през Втората световна война европейски държави в световна сила.

Пред британския парламент в 23:00 ч. местно време вчера се събра множество от поддръжници на Брекзит, които развяваха британския национален флаг. Някои пееха британския национален химн "Боже, пази кралицата", а други се прегръщаха на фона на фойерверките в чест на историческото събитие.

"Войната приключи: ние победихме. Това е най-важният момент в съвременната история на нашата велика държава", заяви пред множеството лидерът на Партията на Брекзит Найджъл Фараж, който бе един от най-пламенните защитници на идеята за излизане от Европейския съюз.

"Това е фантастичен ден, наистина фантастичен ден. Свободни сме, от 23:00 ч. насетне, направихме го и удоволствието е огромно. Направихме го", заяви пред Ройтерс 53-годишният Тони Уилямс, жител на Югоизточен Лондон.

Някои водещи британски и международни медии, сред които Асошиейтед прес, отказаха вчера да излъчат предварително записаното съобщение на британския премиер Борис Джонсън по случай Брекзит, което офисът на Джонсън планираше да им предостави, предаде Асошиейтед прес.

Екипът за връзки с обществеността на Джонсън наруши обичайните за подобни случаи процедури, като не разреши на независими медии да заснемат обръщението на британски лидер.

Би Би Си и техният търговски конкурент Ай Ти Ен отказаха да излъчат предварително заснетия на "Даунинг стрийт" номер 10 видеоклип на Джонсън. Телевизия "Скай нюз" и други медии излъчиха съкратени варианти на обръщението. Ройтерс и Франс прес също решиха да не излъчват видеозаписа.

Какво каза Джонсън в обръщение си

Брекзит не е краят, а началото на нова страница в британската история. Той е началото на нова ера на приятелско сътрудничество с Европейския съюз, заяви британският премиер Борис Джонсън в обръщение към сънародниците си час преди страната му да напусне съюза, предаде Франс прес.

Тази вечер напускаме Европейския съюз. За мнозина това е удивителен момент на надежда, момент, който те мислеха, че никога няма да настъпи. Много хора, разбира се, изпитват тревога и загуба, а има и трета група хора, вероятно най-голямата, които се безпокояха, че цялата тази политическа препирня никога няма да приключи, каза премиерът, цитиран от Ройтерс.

Разбирам всички тези чувства и нашата работа като правителство, моята работа, е да обединим тази страна сега и да я поведем напред, добави той.

Медиите - огледало на разделеното общество

Въодушевени или огорчени, британските вестници се отнасят към Брекзит както и самата Великобритания - противоречиво.

НАПРАВИХМЕ ГО! Ликуващи брекзитъри избухнаха, когато снощи часовникът възвести началото на нова ера на свобода за Великобритания, пише таблоидът "Дейли експрес".

Поддръжници на Брекзит се събраха пред британския парламент в Лондон на 31 януари вечерта - в 23 часаместно време Великобритания напусна ЕС

Снимка: XINHUA/БТА

Брекзит свърши, обявява тържествуващо на интернет сайта си друг таблоид, "Дейли мейл", а подкрепящият Брекзита и Борис Джонсън в. "Дейли телеграф" излага подробности от плановете на премиера да наложи митнически контрол на европейските продукти. "Добра работа, британци, най-сетне - вън", гласи заглавието на коментарна статия.

Смесените чувства в деня на Брекзит показват, че Великобритания не е наясно със себе си, отбелязва в. "Гардиън". Великобритания скъса с Европейския съюз едновременно с ликуване и съжаление - толкова разединена в деня на напускането, колкото беше и при решението да напусне. За някои британци това е Денят на независимостта, за други - тежка национална загуба, пише вестникът.

Излязохме, но за Джонсън работата предстои, предупреждава в. "Индипендънт". Технически Брекзит приключи, но за Джонсън голямата част от работата предстои, а и тепърва ще видим дали крайният резултат е това, което триумфиращите привърженици на напускането очакваха, когато пускаха бюлетините си. Премиерът ще трябва да договори търговски споразумения с Брюксел, с Вашингтон на Тръмп и с други столици, балансирайки между всичките им искания и жизнените стандарти, с които британците свикнаха през половинвековното си членство в ЕС, подчертава всекидневникът.