Сблъсъци между полицията и протестиращи в Атина, където снощи се проведе голям протест срещу идеята за задължителни ваксинации. Напрежението се покачи и органите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръснат демонстрантите на площад "Синтагма", предаде БНТ.

Протести имаше и в Солун. По оценки на АФП в Атина в демонстрациите са участвали около 1000 души, а в Солун повече - около 2000. 

Протестите са срещу внесения вчера в гръцкия парламент законопроект, който предвижда задължителни имунизации срещу COVID-19 за работещите в здравния сектор и старческите домове.  Предвижда се на по-късен етап да бъдат обхванати и други съсловия, сред които учителите, както и децата над 12 години.

Около 41%, или 4.7 милиона гърци, вече са ваксинирани, но през изминалата седмица в страната има бум на новите случаи на зараза. Броят на лабораторно потвърдените нови случаи на заразяване с коронавирус в Гърция достигна 2972 вчера, като 1266 от тях са Атина, а 236 - в Солун.

На основата на седмичните данни за периода 12 - 18 юли най-сериозно е положението в Ретимно на остров Крит, където процентът на положителните проби е 4,85 процента, следват остров Парос с 4,31 процента и остров Миконос с 4,06 процента.