Централноафриканската република води разговори за сътрудничество с американска военна компания, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

ЦАР от 2018 г. е свързана с руската частна военна компания "Вагнер", но днес страната се опитва да диверсифицира партньорите си в областта на сигурността и води разговори с частната американска военна компания "Банкрофт". В отговор на запитване пресслужбата на американската група опроверга твърденията, че вече е разположила свои членове в столицата на ЦАР - Банги, но призна, че има контакти с президента Фостен-Арканж Туадера .

"От юли "Банкрофт" прие рамка за дискусии с правителството на ЦАР относно евентуални бъдещи дейности. Това е всичко", казва "Банкрофт" в изявление по имейла до Франс прес.

На 23 декември централноафриканската медия "Радио Ндеке Лука", разпространи запис, в който говорителят на президента на страната Албер Ялоке Мокпем обяснява, че ЦАР диверсифицира отношенията си в областта на сигурността и че се е обърнала към такива партньори като Русия, Ангола, Мароко, Гвинея, които помагат за подготовката на местните военни. "САЩ също предлагат на ЦАР да обучават военните ѝ, както на централноафриканска, така и на американска територия", казва говорителят.

През 2016 г. от ЦАР си тръгна голям френски контингент, който помагаше на страната в продължение на три години да сложи край на насилието между различните общности и етноси. Две години по-късно в ЦАР пристигнаха стотици наемници от "Вагнер", официално, за да обучават местните военни. В края на 2020 г. броят им беше увеличен, за да се възпре бунтовническа офанзива срещу Банги

Но "Вагнер" са в процес на реорганизация след смъртта на лидера им Евгений Пригожин през август при самолетна катастрофа. Според европейски източник в областта на сигурността президентът на ЦАР има намерение да се възползва от тази реорганизация, за да намали зависимостта от руснаците.

В. "Монд" написа, че САЩ са предложили на ЦАР в края на миналата година споразумение в областта на сигурността в замяна на дистанциране от "Вагнер", но нито Вашингтон, нито Банги потвърдиха това.