Aмериканският дрон MQ-9 Reaper, който беше свален над Черно море, е излетял от Румъния, съобщава телевизия Диджи24, като се позовава на изявление на американски военен представител за "Ню Йорк Таймс".

Дронът е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва американското издание. Румънската телевизия напомня, че подобни летателни апарати са разположени в базата Къмпия Турзий, намираща се в централния окръг Клуж.

Този тип безпилотни летателни апарати могат да носят ракети Хелфайър, но при вчерашната си мисия дронът е бил невъоръжен и е изпълнявал разузнавателна мисия на около 120 километра югозападно от Кримския полуостров, уточнява още цитираният официален представител, предава БТА.

Служители на Пентагона заявиха, че два руски самолета Су-27 са се опитали да прехванат американския дрон, летял в международно въздушно пространство над Черно море, което принудило американските въоръжени сили да го разбият в Черно море.

Руското министерство на отбраната отрече американската версия за събитията и каза, че дронът се е разбил в Черно море недалеч от Крим в резултат на рязка маневра.

Междувременно военновъздушните сили на Украйна подкрепиха разполагането на американски разузнавателни безпилотни самолети след вчерашния инцидент, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

"Черно море не е вътрешно море на Русия. Руснаците окупираха и Азовско море и го смятат за свое", заяви говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат по телевизията вчера вечерта.

Излаз на Черно море също имат членове на НАТО, включително Турция и Румъния, поради което американските безпилотни самолети действат там на законно основание, добави той.

Черно море граничи както с Русия, така и с Украйна. Посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов нарече инцидента "провокация", като заяви, че катастрофиралият американски дрон е действал на хиляди километри от страната си на произход, в близост до руската граница. Дронът е събирал данни за украинските въоръжени сили с цел нанасяне на удари срещу Русия, което е "недопустима дейност", заяви Антонов.

САЩ се позоваха на международното право, което позволява операцията над неутрални води. Нов американски дрон вече е разположен на мястото на разбилия се, заяви Ихнат в Киев.