Руските изтребители не са осъществявали контакт с падналия в Черно море американски дрон. Това съобщава ТАСС, цитирайки Руското министерство на отбраната.

Военновъздушните сили на РФ са регистрирали полет на американския MQ-9 над Черно море в района на полуостров Крим, като летателният апарат е прелетял "в нарушение на границите на временния режим за използване на въздушното пространство, установен за провеждане на специална операция".

От военното министерство на Русия уточняват още, че дронът е летял с изключени транспондери. В резултат на рязко маневриране, той е излязъл в неконтролиран полет със загуба на височина и се е сблъскал с водната повърхност. 

"Руските изтребители не са използвали бордово оръжие, не са влизали в контакт с безпилотен летателен апарат и са се завърнали безопасно на летището си за базиране", категорични са от военното ведомство, цитирани от ТАСС.

Малко по-рано световните медии съобщиха, че руски изтребител и американски дрон са се сблъскали в Черно море, като според информацията от САЩ самолетът на РФ умишлено е залял другия летателен апарат с гориво, след което се е блъснал в перката му. 

От САЩ нарекоха акта на руския изтребител "непрофесионален и опасен".