САЩ извикаха на консултации в Държавния департамент руския посланик във Вашингтон след инцидента с техния дрон, който падна в морето край Крим, предадоха Ройтерс и БТА.

Анатолий Антонов е бил поканен, за да му се разясни гледната точка на Съединените щати, че инцидентът представлява нарушение на международното право от руска страна. Американската версия за инцидента в близост до анексирания от РФ полуостров е, че американският дрон е летял в международно пространство, когато е бил ударен от руски изтребител.

Руското военно министерство опроверга това съобщение, като изтъкна, че дронът се е разбил, след като загубил височина в резултат на резки маневри. 

След срещата в Държавния департамент посланикът на Русия нарече провокация разузнавателната мисия на американския безпилотник над Черно море. Това каза Антонов след консултациите с Карен Донфрид, помощник на държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия, информира ТАСС. Донфрид е "изразила безпокойството на САЩ във връзка с инцидента".

"Американската страна изрази протест във връзка, както те се изразиха, "непрофесионалните действия на руската страна", обясни Антонов.

"Този апарат е летял с изключени транспондери и е навлязъл в зоната на специалната военна операция. За тази зона беше съобщено по международни канали. Русия е предупредила всички за това. Считам, че това е истинска провокация. Това целеше да провокира от наша страна определени действия, след което да може да бъде обвинена Русия и руските военни в някакъв непрофесионализъм", заяви посланикът на РФ в САЩ пред ТАСС.

Той повтори позицията на МО на Руската федерация, че руските изтребители не са използвали оръжие против американския безпилотник.

"Искам да подчертая, че руските пилоти са действали много професионално, не е имало контакт, не е било използвано никакво оръжие от нашите изтребители", добави още Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Руският посланик каза, че американски самолети и кораби нямат работа близо до границите на Руската федерация.

"Представяте ли си такъв самолет, дрон, внезапно да се появи близо до Ню Йорк или Сан Франциско? Представяте ли си каква би била реакцията на американските медии, на Пентагона по отношение на такъв дрон?", запита той и допълни: "Това е многофункционален атакуващ дрон, който може да носи 1700 кг експлозиви".

Руската страна не е заинтересована от конфронтация, а от прагматични отношения със САЩ в интерес на народите на Русия и САЩ, подчерта посланикът.

Посланикът на САЩ в Москва от своя страна е отправил протест към руските власти заради инцидента над Черно море, при който бе унищожен американски разузнавателен дрон, предаде Франс прес.

От Пентагона заявиха, че дронът е изпълнявал разузнавателна мисия и не е имало оръжие на борда.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс пък призова Москва да спазва международното въздушно пространство, след като САЩ съобщиха, че Русия е причинила вчера падането на американски безпилотен самолет в Черно море, предаде Ройтерс.

"Ключовото тук е всички страни да спазват международното въздушното пространство и ние призоваваме Русия също да прави това", заяви Уолъс пред Ройтерс по време на японското отбранително изложение (DSEI) в префектура Чиба, близо до Токио.

Полетът на MQ-9 е бил засечен сутринта във вторник в района на Кримския полуостров, където е нарушил границата на района на временния режим на използване на въздушното пространство, въведени по време на войната. Руското МО твърди още, че в резултат на рязка маневра дронът е станал неуправляем, загубил е височина и се е ударил във водната повърхност.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателно-ударен безпилотен летателен апарат, разработен от General Atomics Aeronautical Systems. Той е снабден с турбовинтов двигател, който му позволява да развива скорост от 400 км/ч. Максималната продължителност на полета на такъв дрон е 24 часа.

Той може да пренася ракети от типа "въздух - земя", "въздух - въздух", а също така и бомби с лазерно насочване.