Суданската армия заяви, че силите ѝ са се изтеглили от позициите в Уад Мадани, след като настъплението на нейните паравоенни съперници към града е предизвикало масово бягство на цивилни, някои от които вече са били разселени по време на осеммесечната война, предаде Ройтерс.

Войските от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) през последните седмици държат инициативата, като укрепват контрола си над Дарфур и завзеха нови територии, простиращи се на изток към столицата Хартум.

Уад Мадани е голям град на около 170 км. югоизточно от столицата Хартум, който служи като център за помощ и убежище за вътрешно разселени хора. Той е столица на Ел Гезира, важен земеделски регион в страна, изправена пред с нарастващ глад.

Навлизането на СБП в града е предизвикало до 300 000 души да напуснат района, съобщава Международната организация за миграцията (МОМ) в понеделник.

Във вторник видеоклип, публикуван в социалните медии, показа нещо, което изглежда като голяма офис сграда в Уад Мадани, обхванато в пламъци.

Друго видео показва бойци на СБП в склад, натъпкан с оръжия и боеприпаси.