Най-малко 32 цивилни граждани са били убити и десетки са ранени при артилерийски удари на суданската армия, предаде Ройтерс, като се позова на изявления на правозащитни организации и местни жители.

Агенцията отбелязва, че това е сред най-високия брой жертви в Судан само за един ден в сраженията от избухването на войната през април.

Според правозащитници и местни жители редовната армия на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), които се сражават за контрол над страната, обстрелват населени места, като досега са причинили стотици жертви сред цивилното население в столицата Хартум и други градове.

Въпреки че СБП държат значителна част от територията на Хартум и градовете Омдурман и Бахри, които съставляват по-голямата част от столицата, редовната суданска армия има превъзходство с по-тежка артилерия и самолети.

Президентът и командващ армията на Судан генерал Абдел Фатах ал Бурхан издаде късно снощи конституционен указ, с който разпореди разпускането на Силите за бърза подкрепа, съобщи управляващият Суверенен съвет на страната.

Няма още реакция от страна на Силите за бърза подкрепа.

Над 5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си и да избягат на друго място от сраженията в Судан, предаде Асошиейтед прес, като се позова на агенцията на ООН по миграцията.

Над 4 милиона души са вътрешно разселени, а над 1,1 милиона души са избягали от страната. От тях над 750 000 души са отишли в Египет или Чад.

Международните усилия за посредничество за намиране на изход от конфликта в Судан между военните и паравоенните не доведе засега до резултат. Имаше най-малко девет споразумения за прекратяване на огъня, откакто избухна конфликтът преди пет месеца, но всички те се провалиха.

Същевременно днес САЩ наложиха санкции на заместник ръководителя на паравоенните Сили за бърза подкрепа в Судан заради нарушение на човешките права, предаде Ройтерс. Мярката бе наложена на Абделрахим Дагало, брат на командира на силите Мохамед Дагало, който преди пет месеца се противопостави на военните в Судан и сложи началото на конфликта в тази страна.

Дагало е първият судански представител от двете враждуващи страни, на когото се налагат санкции от страна на САЩ от началото на конфликта в африканската държава.