85-годишен британски гражданин, живеещ само "на няколко крачки" от британското посолство в суданската столица Хартум, бил застрелян от снайперисти, а съпругата му е умряла от глад, останала сама в къщата им в африканската държава.

След като Абдала Шолгами и 80-годишната му съпруга, която е била в неравностойно положение, помолили за помощ само няколко дни след започването на конфликта в Судан, те били инструктирани да прекосят военна зона в Хартум, за да се качат на самолет, с който да бъдат евакуирани, разказаха за Би Би Си членове на семейството им, цитирани от БТА.

Семейството допълва, че са се обадили на горещата линия на британското външно министерство, но правителството не могло да направи нищо, за да им помогне. Обяснението било, че последният полет за евакуация заминал по-рано през месеца, но в същевременно британски военен отряд е бил изпратен за евакуацията на дипломатическия персонал.

По думите на внучката на Шолгами посолството е "най-много на четири крачки" от дома на дядо ѝ и баба ѝ.

"Казаха ми, че са изпратили 100 войници да евакуират служителите на посолството. Не са ли могли да пресекат пътя? Много съм разочарована от тях", каза тя.

От външното министерство казаха за Би Би Си, че случилото се е "изключително натъжаващо", но тъй като възможността за оказване на консулска помощ е "изключително ограничена", не може да се помага поотделно на британските граждани в Судан.

Семейството разказва, че Шолгами бил застрелян в момента, в който е трябвало да излезе, за да търси храна за себе си и за жена си. Домът им, в който по-късно умира съпругата му, бил обграден от снайперисти.