Специалният пратеник на ООН в Судан бе обявен за персона нон грата в тази страна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Германецът Фолкер Пертес е обявен за персона нон грата от правителството на страната, съобщи вчера суданското външно министерство. То е уведомило и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за това.

Ръководителят на суданската армия, генерал Абдел Фатах ал Бурхан поиска Пертес да бъде отстранен от емисарския пост, като го обвини, че той е отговорен за войната, избухнала в средата на април между суданските сили и паравоенните формирования на генерал Мохамед Хамдан Дагало.

В писмо до ООН генерал Ал Бурхан обвинява Пертес, че в докладите си преди началото на военните действия е скрил колко взривоопасна е ситуацията в Хартум. Според генерала, ако не са били лъжите на емисаря, Дагало е нямало да започне военните действия.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш потвърди пълното си доверие в своя пратеник. Но в началото на юни Съветът за сигурност на ООН удължи срока на действие на мисията на организацията за подпомагане на прехода в Судан и ръководена от Пертес само с шест месеца. Създадена през юни 2020 г., за да подкрепи демократичния преход в Судан след свалянето от власт на автократа Омар Башир, мисията на ООН досега се подновяваше ежегодно за една година.