Су-34 се разби до многоетажна сграда в град Ейск в Краснодарския край, двамата пилоти са катапултирали и са живи, съобщиха от руското министерство на отбраната.

Свръхзвуковият изтребител-бомбардировач е паднал около 18.20 часа местно време при набиране на височина по време на тренировъчен  Четирима души са загинали, шестима се издирват, 25 са ранени, 8 от тях, включително дете, са в тежко състояние, предаде ТАСС.

"Според доклада на катапултиралите пилоти, причината за катастрофата на самолета е запалване на един от двигателите по време на излитане. На мястото на катастрофата на Су-34 в двора на един от жилищните квартали, горивото на самолета се е запалило", съобщиха от Министерство на отбраната.

Огънят е обхванал всичките девет етажа на жилищна сграда. Площта на пожара в сградата, според спешните служби, е 2 хиляди квадратни метра.

От горящата сграда са евакуирани около 100 души, съобщиха спешните служби.

На място има екипи на пожарната и линейки. Изпратени са специалисти от отделението по изгаряния от Краснодар и медицинска авиация.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват огромни пламъци и дим от мястото на инцидента. Според очевидци поредица от пукания са се чули около 20 минути след падането на самолета.

Кадри в социалните медии показват момента на експлозията.

В Телеграм се появи и видео с един от катапултиралите пилоти.

 

Военният кореспондент на издателство "Комсомолская правда" Александър Коц написа в канала си в Telegram, че се е разбил Су-34 от 277-и бомбардировъчен авиационен полк.

"Засега основната версия е, че птици влизат в двигателите при излитане.(..) В самолета нямаше ракети, но имаше снаряди за оръдието. Тяхната детонация се чува на видеото", пише Александър Коц.

Местните власти изпратиха обитателите на обхваната от огъня къща в центрове за временно настаняване. Предвижда се те да бъдат временно настанени в пансиони в Краснодарския край. Пет хотела и пансиони са подготвени за настаняване на общо 363-има евакуирани заради бедствието. Учениците от близкото училище № 7, близо до което се разби самолетът в Йейск, са невредими, всички са евакуирани навреме, каза директорът.

Руската Държавна следствена комисия каза, че е започнала разследване за възможно углавно престъпление и е изпратила криминалисти на мястото на катастрофата. Тя не уточни каква информация е довела до започването на такова разследване.

Руският президент Владимир Путин нареди да се оказва необходимата помощ на пострадалите, обявиха от Кремъл. Президентът е изслушал докладите на министри и ръководителите на региона за ситуацията.

Ейск се намира на брега на Азовско море, което отделя Южна Украйна от Южна Русия.

 

Су-34 (по кодификацията на НАТО - Fullback) е руски двуместен фронтов бомбардировач за всякакви метеорологични условия. Това е модификация на фронтовия изтребител Су-27. Той е разработен в опитно-конструкторското бюро на П. О. Сухой (сега част от Обединената авиостроителна корпорация, ОАК) под ръководството на главния конструктор Ролан Мартиросов. Произвежда се серийно от 2006 г. в Новосибирския авиационен завод на името на V.P. Chkalov (клон на UAC). През август 2008 г. два бомбардировача бяха използвани от руските военновъздушни сили във въоръжения конфликт в Южна Осетия, по време на който осигуряваха заглушаване на грузинските радиолокационни станции за ПВО. От 30 септември 2015 г. Су-34 участват в бойни действия в рамките на руската военна операция в Сирия в състава на Авиационната група на ВКС на Русия. През 2022 г. тези самолети ще бъдат използвани и по време на специална военна операция в Украйна.