В топлата зимна утрин на 13 януари 1996 година лекият автомобил на Дона Уитсън спира пред дома на родителите й в град Арлингтън, щата Тексас. Младата жена и двете й деца - 9-годишната Амбър и 5-годишният Рики са дошли на гости на баба Гленда и дядо Джими, които "крият" в гаража си две нови детски колела. 

Двете деца са нетърпеливи и молят майка си да ги пусне да покарат велосипедите. След като получават разрешение с условието да не се отдалечават много от къщата, Амбър и Рики отиват на големия празен паркинг на затворения хранителен хипермаркет наблизо. Малко по-късно 5-годишното момченце казва на кака си, че се прибира, защото "мама каза да караме около нас". 9-годишната Амбър обаче остава.

Снимка: Facebook

Недалеч от момиченцето, щастливо каращо колелото си, 78-годишният Джим Кевил седи в задния си двор. Възрастният човек наблюдава детето, когато вижда как на паркинга спира тъмен пикап. 

"От колата излезе мъж на възраст между 25 и 40 години, среден на ръст, бял или латиноамериканец. Той сграбчи момиченцето, което започна да пищи и да рита", разказва по-късно пенсионерът. 

Докато Джим Кевил звъни на 911, пикапът изчезва, а с него и Амбър. Пристигналите на място полицаи намират на празния паркинг само велосипеда на момиченцето. На следващата сутрин снимката на детето е на първата страница на всички вестници в Тексас. 

Полицията се надява, че и други хора, освен Джим Кевил, може да са станали свидетели на отвличането. Местна телевизия разпространява и до други медии видеозапис на майката Дона, която моли похитителя да пусне Амбър. Никой обаче не подава сигнал, че е видял момиченцето. 

Четири дни по-късно, на 17 януари 1996 година, един от живущите в комплекс "Форест Ридж" в североизточен Арлингтън Стюарт Кочър извежда кучето си на разходка. Малко по-късно кучето открива голото тяло на дете на брега на близкия поток. Стюарт се обажда в полицията и когато криминалистите пристигат на място установяват, че това е 9-годишната Амбър Рене Хагерман.

Аутопсията показва, че детето е било държано живо в плен два дни. Амбър е била бита, изнасилена, а гърлото й е било прерязано. 

На 20 януари момиченцето е погребано с любимото си плюшено мече и облечено в любимата си розова рокля.

Снимка: Facebook

Властите обявяват награда от 75 000 долара за информация за самоличността на убиеца. Според изготвения психопрофил извергът е на 25 години или по-възрастен, агресивен и най-вероятно е живеел сам. Вероятно наскоро е загубил работата си или е в конфликт с близките си. 

Въпреки денонощната работа на следователите, убиецът на Амбър не е заловен и до днес. Жестоката трагедия обаче води до безпрецедентна промяна - създаването на системата, наречена на малкото момиченце, което завинаги остана на 9 години.

"Амбър Алърт"

Убийството на Амбър шокира жителите на Тексас. В деня, в който тялото на момиченцето е намерено, в местна радиостанция звъни една майка от Далас - Даян Симон. През сълзи младата жена пита защо медиите предупреждават своевременно хората за предстояща буря, а не го правят когато изчезне дете. 

Това позвъняване променя съдбите на стотици семейства и спасява близо 1000 детски живота през следващите години. 

По-късно същата година щатски телевизионен канал съвместно с тексаската полиция създават системата, чиято абревиатура е Amber (America"s Missing: Broadcasting Emergency Response). Основната цел е информацията за отвлечено или изчезнало дете да достигне до обществото по най-бързия възможен начин. С годините "Амбър Алърт" става национална, а в момента действа в целия свят, включително и в България.

Разпространението на информацията става с помощта на търговски радиостанции, спътниково радио, телевизионни станции и системите за кабелна телевизия. Използват се също съобщения чрез електронна поща, SMS, електронни знаци за регулиране на пътното движение, телевизионни рекламни билбордове, а вече и социалните мрежи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като бъде подаден сигнал в полицията за изчезнало дете, той се проверява и ако не е фалшив, се подава известие до Фейсбук. Сайтът до 30 минути публикува актуална информация, която може да бъде полезна. Тя се разпространява в нюзфийда на всички потребители, които се намират в радиус от 200 км от мястото, където детето е изчезнало.

До април 2019 година благодарение на "Амбър Алърт" са открити 957 деца.

Криминалистите в Тексас пък все още вярват, че ще открият убиеца на малката Амбър. Затова и случаят остава отворен. А всяка година Дона Уитсън и жителите на Арлингтън се събират на мястото, където момиченцето бе отвлечено. За да си спомнят за нея, пеейки любимите й песни, докато свещичките угаснат...

Снимка: Скрийншот/You Tube