Стотици животни - котки, кучета и зайци, са с ужасяващи наранявания заради смъртоносния пожар в Северна Калифорния, в който вече загинаха около 50 души, а още над 200 се водят в неизвестност.

Много домашни любимци и диви животни загинаха, а други станаха заложници, заградени от пламъци и сега спасителните екипи се опитват да ги спасят.

Жител на района Парадайз започнал да претърсва квартала си през уикенда, когато открил кон, заклещен в плувен басейн.

Снимка: Facebook/Jeff Hill

"При цялата мъка, днес имаше момент на щастие. Докато проверявах дали има неразрушени къщи, попаднахме на това момиче, което вече се бе предало и в очите й видях, че е признала поражението. Не знам колко време е прекарала в този басейн, но тя трепереше неконтролируемо", разказа в профила си във Facebook Джеф Хил, който споделя.

Снимка: Facebook/Jeff Hill

Той помогнал на кобилата да се измъкне от водата и така тя успяла да оцелее. След това му се радвала няколко минути.

Снимки пък показват изгорени и ранени домашни котки и кучета.

Снимка: Twitter/ Siglov Freudivan ‏

Доброволци и активисти се събраха заедно, за да се опитат да спасят колкото могат повече животни, подпомагани с много дарения, включително от актрисата Сандра Бълок. Холивудската звезда е предоставила 100 000 долара на The Humane Society of Ventura County - една от неправителствените организации, която се опитва да спаси животните.

И други холивудски звезди - Майли Сайръс, Лиъм Хемсуърт, Лейди Гага, Клоуи Кардашиян, също са се включили с финансова подкрепа.

Снимка: AP/БТА

Над 5000 пожарникари се борят със стихията, която изпепели близо 8000 къщи. Офисът на шерифа на Бют е поискал подкрепление от още 100 военни от националната гвардия, които да се включат в издирването на жертви и оцелели. 52 000 души остават евакуирани.