Голям протест се проведе днес в Тбилиси с искане за сурово наказание за жена, обвинена в оскверняване на наскоро поставена в църква в грузинската столица икона, изобразяваща и съветския диктатор Йосиф Сталин, предаде Ройтерс.

Твърди се, че във вторник жената я е напръскала с боя иконата в главната катедрала на града "Света Троица" в знак на протест.

Инцидентът разкри дълбоките разделения в Грузия по въпроса за наследството на бившия съветски диктатор Сталин в родната му страна, посочва Ройтерс.

Хиляди православни вярващи и привърженици на проруско ултраконсервативно движение се събраха пред парламента, а след това преминаха през града в шествие по посока на катедралата. Репортер на Ройтерс съобщи, че участниците са били около 3000 души, предава БТА.

Пред множеството, охранявано от полицията, говори участник в протеста, който осъди посегателството срещу иконата.

Проруската грузинска националистическа партия "Алианс на патриотите" е подарила иконата на катедралата.

Страничен панел на иконата долу вляво включва изображение на родения в Грузия Сталин - заклет атеист, който жестоко преследва религията в целия Съветски съюз. Изобразен е момент, когато по време на Втората световна война Сталин е благословен от Света Матрона Московска - незряща прорицателка и руска светица.

Полицията започна разследване за "дребно хулиганство" и разпита жената, повредила иконата.

Но някои активисти и православни вярващи настояват извършителката, чиято самоличност беше оповестена от медиите в Грузия, да бъде обект на криминално разследване и да бъде осъдена на затвор за поругаване на иконата и оскърбление на техните вярвания.

Инициаторите искат също законът да бъде променен и наказанията за такива деяния да бъдат по-строги.

Днес бяха поднесени цветя до иконата, а вярващи се наредиха на опашка, за да целунат частта от нея, на която е изобразен Сталин.

Някои грузински медии съобщиха, че православни активисти са се опитали по-рано да нахлуят в апартамента на жената в Тбилиси, но полицията не ги допуснала.