Продават на търг любимата дача на Сталин в Подмосковието.

Имението "Липки" се простира на 38,4 хектара, а сама вила е с площ от 3,8 хил. кв. метра. Началната цена за аукциона е 403, 49 млн. рубли, което се равнява приблизително на 5 - 6 милиона долара, съобщават "Известия" и "Комсомолска правда".

Търгът е насрочен за 3 ноември, а заявки се приемат до 30 октомври.

Имението "Липки-Алексеевское" се намира край Митищи в Московска област.

То е построено през ХІХ вeĸ, като негов собственик е бил търговецът Александър Руперт, който освен че построява вилата, засажда и липовия парк.

Дачата е била национализирана след Октомврийската революция в Русия през 1917 година, а от 1932 до 1934 година в имението неотменно е живял Сталин.

В продължение на много десетилетия имотът е бил използван като правителствена вила - чак до 1989 г. Сградата е преустройвана няколко пъти и на територията се появяват нови съоръжения. През 1989 г. тук е построен извънградски рехабилитационен център за деца с тежки заболявания, а през 2004 г. сградата е затворена за реконструкция.

След това имението е прехвърлено от правителствената комисия за развитие на жилищното строителство на "Дом.РФ", които стопанисват имот до днес и именно те организират търга.