Стотици мигранти се събират в близост до границата между САЩ и Мексико, предава AFP. Напрежение съпътства придвижване на стотици мигранти от Централна Америка, разположени в мексикански граничен град, решени да преминат мост към Съединените щати.

На фона на това придвижване президентът Доналд Тръмп поднови заплахите си САЩ да ги отблъснат със сила.

Група, съставена предимно от мъже, отседнали от миналата седмица до моста "Ел Чапарлал" на около километър от Тихуана, отвъд границата, срещу Сан Диего, Калифорния се готви да го премине.

Снимка: АР/БТА

Тръмп в четвъртък заплаши да затвори границата, като преди това разположи близо 6 000 войници, за да възпре това, което той нарича "инвазия".

На границата се увеличи напрежението, когато местен служител и защитници на правата на човека се опитаха да убедят имигрантите за ползите от оставането в Мексико, като подадат молбите си за убежище в САЩ по официални канали, но мигрантите са отказали да се вслушат в съветите им.

Европа има нужда да ограничи миграцията, за да се пребори с възхода на десния популизъм, заяви междувременно Хилари Клинтън в интервю за в. "Гардиън", предаде ДПА.

"Мисля, че Европа трябва да постави под контрол миграцията, защото тя е искрата, която разпали пламъка", каза бившата кандидатка за президент на САЩ.

Клинтън каза, че макар и да приветства "великодушния и състрадателен подход" към миграцията на лидери като германския канцлер Ангела Меркел, Европа е изпълнила дълга си и трябва да отдаде приоритет на загрижеността на гражданите си по въпроси като расата и идентичността.

По думите й тези въпроси са "твърде много експлоатирани" от правителството на американския президент Доналд Тръмп, което "използва имигрантите като политически инструмент".