Стотици фалшиви QR кодове за германския дигитален сертификат за ваксинация срещу КОВИД-19 се предполага, че са били създадени в аптека в Мюнхен и са били продадени онлайн, съобщи ДПА.

Властите са претърсили аптеката и няколко жилища в петък. Задържани са двама заподозрени, съобщиха в събота следователи от Баварското централно бюро за борба с измамите и корупцията в системата на здравеопазването (ZKG).

Твърди се, че фалшивите кодове са били пуснати в продажба в германоезичен онлайн форум за киберпрестъпления от средата на август. Напоследък цената, на която купувачите можели да си купят дигитален сертификат, без да са ваксинирани, е била 350 евро.

Смята се, че само през октомври фалшификаторите са издали повече от 500 сертификата.

По време на обиските властите са конфискували почти 100 хиляди евро в брой и в криптовалути. Един фалшив сертификат е открит в друга страна-членка на ЕС, но се смята, че вероятно много от сертификатите циркулират в Германия.

Не е възможно да се установят имената на купувачите, твърдят официални представители. Засега не е известно дали фалшивите сертификати могат да бъдат изтрити или анулирани по друг начин.

Твърди се, че фалшификаторите са използвали IT инфраструктурата на аптеката в Мюнхен.