Фалшивите ваксини са пазар с човешкото здраве, това е като даването на подкуп. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му фалшиви ваксинации има, но е трудно да се докажат.

"Най-жалкото е, че това е пазар с човешкото здраве. Да правиш измами тук е направи грозно. Има такива случаи - няколко десетки са, не мога да кажа, че са масова практика. Няма доказан случай, защото това е изключителни трудно. Когато и двете страни са заинтересовани, това е като даване на подкуп и нещата са много трудно", заяви той.

Според него има около един човек на 1000, които не реагират на антигенно дразнене и всеки един случай на фалшива ваксинация ще се оправдае с това.

"Мисля, че няма да имаме 10 000 заразени на ден. Не може да се пресмята в медицината. Много фактори влияят на епидемичния процес. Не подценявам изчисленията и прогнозите на професорите, но не е толкова просто да се изчисли. Това е сложен процес. Днес ще излезе едно съобщение на Европейския център за контрол на заболяванията, където пише, че за страните с под 70% покритие на ваксинация рискът е умерено висок. Ние попадаме там, защото единствено България и Румъния са с под 45 - 50%. Румъния са с 33%, а ние продължаваме да сме с 19%. Останем ли на тези показатели, винаги ще сме най-рискови", заяви Кунчев.

"Според мен, след като се видя влиянието и на учебния процес, драматично повишаване на случаите не очакваме. Дори да станат 3000 - 3500 случаите на ден, системата може да издържи. Ние бяхме достигнали 8 000 - 9 000 в болница и издържахме. Мерки нямаше да има, ако бяхме стигнали 70% ваксинация. Тези проценти, които ни се струват научна фантастика, отдавна са стигнати от редица държави. Няма как държавата да остави нещата без контрол и без опит за управление на процеса. Ако нямаше никакви мерки, цифрите щяха да са значително по-големи. Да задръстим системата и хората да нямат достъп до лечение и да си умират вкъщи, това не е приемливо и няма да стане", добави той.

"Заетостта на леглата в болниците е много висока заради коронавируса. Някъде около над 70% от болниците в София са заети, но никога не сме спирали дейността на другите болници. Има спешни центрове и Спешна помощ, за да има достъп човек до помощ", каза още Кунчев.