Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в Алианса без допълнително забавяне, предаде Ройтерс, като цитира интервю на Столтенберг за унгарския сайт index.hu, цитирано и от БТА. 

Генералният секретар на НАТО не прогнозира кога точно ще се случи ратификацията, но каза, че правителството на Унгария многократно е потвърдило, че няма да бъде последният член на Алианса, ратифицирал членството на Швеция. Столтенберг очаква, че Унгария ще изпълни ангажимента си.

Швеция и Финландия поискаха да се присъединят към НАТО през май миналата година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган възрази срещу кандидатурите им, тъй като според него двете страни защитават лица, които Турция смята за терористи, а също така и заради ембаргото на скандинавските държави върху оръжейната търговия с Турция.

По-късно Анкара подкрепи кандидатурата на Финландия, но Швеция все още чака.

Макар членката на НАТО Унгария също да не е ратифицирала членството на Швеция, Турция се смята за основна пречка пред присъединяването на Стокхолм. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединяване на Швеция за ратификация в парламента в Анкара, но там процедурите все още текат.